Άπνοια Ύπνου: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) είναι μια κατάσταση στην οποία η αναπνοή σταματά ακούσια για σύντομες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κανονικά, ο αέρας ρέει ομαλά από το στόμα και τη μύτη στους πνεύμονες ανά πάσα στιγμή. Οι περίοδοι κατά τις οποίες η αναπνοή σταματά ονομάζονται άπνοια ή επεισόδια άπνοιας. Στο OSA, η κανονική ροή αέρα σταματά επανειλημμένα όλη τη νύχτα. Η ροή του αέρα σταματά επειδή ο χώρος των αεραγωγών στην περιοχή του λαιμού είναι πολύ στενός. Το ροχαλητό είναι χαρακτηριστικό της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Το ροχαλητό προκαλείται από τη συμπίεση της ροής του αέρα μέσω του στενού χώρου των αεραγωγών. Η άπνοια ύπνου χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως:

υπέρταση

καρδιακή ασθένεια

Εγκεφαλικό

διαβήτη

Η σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητα για την πρόληψη επιπλοκών.

Η άπνοια ύπνου προκαλεί επεισόδια μειωμένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος. Η ποιότητα του ύπνου είναι κακή, γεγονός που προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη σαφήνειας το πρωί. Τα άτομα με άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

πονοκεφάλους που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν

αίσθημα κακοκεφιάς

αμνησία

υπνηλία

υπερκινητικότητα στα παιδιά

επιδείνωση της κατάθλιψης

κακή δουλειά και σχολική απόδοση

απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ

οίδημα των ποδιών

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας θέτει τα άτομα με άπνοια ύπνου σε κίνδυνο για αυτοκινητιστικά ατυχήματα και βιομηχανικά ατυχήματα. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη ανακούφιση της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας που προκαλείται από άπνοια ύπνου.

Ποιος κινδυνεύει για αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Ο κίνδυνος για OSA αυξάνεται εάν έχετε συνθήκες ή χαρακτηριστικά που περιορίζουν τον άνω αεραγωγό. Οι παράγοντες κινδύνου του OSA περιλαμβάνουν:

παιδιά με μεγάλες αμυγδαλές και αδενοειδή

άντρες με μέγεθος γιακά 17 ίντσες και άνω

γυναίκες με μέγεθος γιακά 16 ιντσών και άνω

μεγάλη γλώσσα, η οποία μπορεί να φράξει τον αεραγωγό

όταν η κάτω γνάθο σας είναι μικρότερη από την άνω γνάθο

στενός ουρανίσκος ή αεραγωγός που καταρρέει πιο εύκολα

Οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο συχνές σε παχύσαρκα άτομα και η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άπνοιας ύπνου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here