Κορωνοϊός αντίσωμα: Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει από την επαναμόλυνση

Κορωνοϊός αντίσωμα: Δύο νέες μελέτες παρέχουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι μελλοντικών λοιμώξεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν αντισώματα στον κορωνοϊό ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να δοκιμάσουν ξανά θετικά για έως και έξι μήνες και ίσως περισσότερο. Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν καλά τα εμβόλια, τα οποία προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα – ουσίες που προσκολλώνται σε έναν ιό και βοηθούν στην εξάλειψή του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αντισώματα από φυσικές λοιμώξεις είχαν «πολύ χαμηλότερο κίνδυνο… με την ίδια προστασία που θα λάβατε από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», για να πάρετε ξανά τον ιό, δήλωσε ο Δρ. Ned Sharpless, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ. «Είναι πολύ, πολύ σπάνιο» να μολυνθεί εκ νέου, είπε.

Η μελέτη του ινστιτούτου δεν είχε καμία σχέση με τον καρκίνο – πολλοί ομοσπονδιακοί ερευνητές έχουν μετατοπιστεί στην εργασία του κορωνοϊού λόγω της πανδημίας. Και οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν δύο τύπους δοκιμών. Το ένα είναι μια εξέταση αίματος για αντισώματα, η οποία μπορεί να παραμείνει για πολλούς μήνες μετά τη μόλυνση . Ο άλλος τύπος δοκιμής χρησιμοποιεί ρινικά ή άλλα δείγματα για να ανιχνεύσει τον ίδιο τον ιό ή τα κομμάτια του, υποδηλώνοντας τρέχουσα ή πρόσφατη μόλυνση.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το New England Journal of Medicine , περιελάμβανε περισσότερους από 12.500 εργαζομένους στον τομέα της υγείας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ των 1.265 που είχαν αντισώματα κοροναϊκού στην αρχή, μόνο δύο είχαν θετικά αποτελέσματα σε εξετάσεις για την ανίχνευση ενεργού λοίμωξης τους επόμενους έξι μήνες και κανένα από τα συμπτώματα δεν ανέπτυξε.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους 11.364 εργαζόμενους που αρχικά δεν είχαν αντισώματα. 223 από αυτούς δοκιμάστηκαν θετικά για λοίμωξη τους περίπου έξι μήνες που ακολούθησαν. Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου περιελάμβανε περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα που είχαν εξετάσει αντισώματα από δύο ιδιωτικά εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο το 0,3% εκείνων που είχαν αρχικά αντισώματα στη συνέχεια θεώρησαν θετικό για τον κοροναϊό, σε σύγκριση με το 3% εκείνων που δεν είχαν τέτοια αντισώματα.

“Είναι πολύ ευχάριστο” να βλέπουμε ότι οι ερευνητές της Οξφόρδης είδαν την ίδια μείωση κινδύνου – 10 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν μια δεύτερη λοίμωξη εάν υπήρχαν αντισώματα , είπε η Sharpless. Η έκθεση του ινστιτούτου του δημοσιεύτηκε σε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να μοιραστούν την έρευνα και είναι υπό εξέταση σε ένα μεγάλο ιατρικό περιοδικό.

Τα ευρήματα “δεν αποτελούν έκπληξη … αλλά είναι πραγματικά καθησυχαστικό γιατί λέει στους ανθρώπους ότι η ανοσία στον ιό είναι κοινή”, δήλωσε ο Joshua Wolf, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο St. Jude Children Research Hospital στο Μέμφις, ο οποίος δεν είχε κανένα ρόλο μελέτη.

Τα ίδια τα αντισώματα μπορεί να μην παρέχουν την προστασία, μπορεί απλώς να είναι ένα σημάδι ότι άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ κύτταρα, είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τυχόν νέες εκθέσεις στον ιό , είπε. “Δεν ξέρουμε πόσο μακροχρόνια είναι αυτή η ασυλία”, πρόσθεσε ο Wolf. Έχουν επιβεβαιωθεί περιστατικά ατόμων που λαμβάνουν COVID-19 περισσότερες από μία φορές, οπότε “οι άνθρωποι πρέπει ακόμη να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους αποτρέποντας την επανεμφάνιση.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here