Φωτιά Κορινθία: Σε διάσπαρτα μέτωπα η φωτιά -«Μάχη» για δεύτερο 24ωρο


Φωτιά Κορινθία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κορινθία και Δυτική Αττική μετά τη φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από το Σχιστό Λουτρακίου και επεκτάθηκε με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα. Οι φλόγες συνέχισαν να καίνε τα Γεράνεια όλη τη νύχτα. Έφτασαν ως τα Μέγαρα, όπου έγιναν εκκενώσεις οικισμών, ενώ αναζωπυρώθηκε και το μέτωπο στο Αλεποχώρι. Οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ωστόσο αυτή την ώρα σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής έχουν μέγεθος 4 με 5 μποφόρ με τη φωτιά να ακολουθεί την κατεύθυνση που της δίνουν.

Οι εστίες της φωτιάς είναι διάσπαρτες από το Αλεποχώρι έως την Μονή του Αγίου Ιεροθέου ενώ το βράδυ κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του οικισμού Αιγειρούσες, Ντουράκος. Νωρίτερα είχε ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία να εκκενωθεί και η ευρύτερη περιοχή Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και καθώς και η Ιερά Μονής Αγίου Ιερόθεου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς και εντός των καμμένων περιοχών. Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών σε ελαιώνα και έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση. Τόνισε ότι κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Επιχειρήσεις από εναέρια μέσα με το πρώτο φως

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν ξανά και τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής αυτή την ώρα στα μέτωπα επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων, 89 οχήματα και έχουν κινητοποιηθεί 8 αεροσκάφη, 5 Pezetel ,2 ελικόπτερα και ακόμα ένα ελικόπτερο που κάνει συντονισμό. Το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό στο Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα

Το πύρινο μέτωπο έφτασε τα ξημερώματα και στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα. Οι φλόγες πήγαν κοντά στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που ήταν σε δύσβατα σημεία πήραν εντολή να υποχωρήσουν, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατά την διάρκεια της νύχτας, εστίαζαν στα μέτωπα σε Πευκενέα, Χάνι Δερβένι, Αιγειρούσες, Ντουράκο και στις Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου.

Ενεργοποιήθηκε τρεις φορές το 112

Σημειώνεται ότι χθες ενεργοποιήθηκε τρεις φορές ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112. Την πρώτη φορά περίπου στις 13:45 όταν σημειώθηκε ραγδαία ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα και ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνση κατοίκων. Η δεύτερη στις 14:58 όπου και πάλι υπήρξε ραγδαία ενίσχυση των ανέμων και ζητήθηκε από τους κατοίκους στις Αιγειρούσες και τον Ντουράκο να απομακρυνθούν άμεσα και περίπου στις 20:15 όταν και πάλι ενισχύθηκαν οι άνεμοι και υπήρξε σύσταση στους κατοίκους της περιοχής Λιακωτό, Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και στη μονή Αγίου Ιεροθέου να απομακρυνθούν από επαρχιακές οδούς με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

«Εξαιρετικά κακή» η ποιότητα αέρα στην Αθήνα

Εξαιτίας της φωτιάς σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η ποιότητα του αέρα στην Αττική. «Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική, με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών», ανέφερε χθες σε ενημέρωση το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ενδεικτικά, στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ