Κορωνοϊός Συμπτώματα: Ο Covid οδηγεί σε προβλήματα ομιλίας και σύγχυση

Μια ανάλυση περισσότερων από 80 μελετών που ανέφεραν επιπλοκές που βίωσαν οι ασθενείς με Covid-19 αποκάλυψε ότι περίπου το ένα τρίτο από αυτούς έχουν ανωμαλίες στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, ευρήματα που ρίχνουν φως στα νευρολογικά συμπτώματα της νόσου. Η ανασκόπηση των μελετών, που δημοσιεύθηκε στο Seizure: European Journal of Epilepsy, επικεντρώθηκε σε ανωμαλίες που εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές εγκεφαλογραφήσεις (EEG), οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

“Βρήκαμε περισσότερους από 600 ασθενείς που επηρεάστηκαν με αυτόν τον τρόπο. Πριν, όταν το είδαμε σε μικρές ομάδες, δεν ήμασταν σίγουροι αν αυτό ήταν απλώς μια σύμπτωση, αλλά τώρα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι υπάρχει σύνδεση”, δήλωσε ο Zulfi Haneef , επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι συνιστάται στους ασθενείς μια δοκιμή EEG όταν έχουν επιβραδυνόμενη αντίδραση σε ερεθίσματα, ακολουθούμενα από επιληπτικά γεγονότα, προβλήματα ομιλίας, σύγχυση ή αδυναμία αφύπνισης μετά από καταστολή.

Από την ανασκόπηση των μελετών, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα πιο συνηθισμένα ευρήματα από το EEG ήταν η επιβράδυνση ή η ανώμαλη ηλεκτρική εκφόρτιση, κυρίως στον μετωπιαίο λοβό των ασθενών. Είπαν ότι μερικές από τις αλλαγές του EEG που βρέθηκαν σε ασθενείς με Covid-19 μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη στον εγκέφαλο που ενδέχεται να μην επιδιορθωθεί μετά την ανάρρωση από την ασθένεια.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αναγεννηθεί, ο Haneef προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε βλάβη στο όργανο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μόνιμη. “Γνωρίζουμε ότι το πιο πιθανό σημείο εισόδου για τον ιό είναι η μύτη, οπότε φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του τμήματος του εγκεφάλου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε αυτό το σημείο εισόδου”, είπε.

“Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που επηρεάστηκαν ήταν 61, το ένα τρίτο ήταν γυναίκες και τα δύο τρίτα ήταν άνδρες. Αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή του εγκεφάλου στον Covid-19 θα μπορούσε να είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους άνδρες”, πρόσθεσε ο Haneef. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επικύρωση των συμπερασμάτων που συνάγονται στην έρευνα επισκόπησης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here