Ζήλια Σημάδια: Ακόμα και τα σκυλιά ζηλεύουν

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένας σκύλος μπορεί να είναι εξίσου γεμάτος με φθόνο όπως ο άνθρωπος, εάν πιστεύει ότι ένα άλλο σκυλί διεκδικεί τον ιδιοκτήτη του. Το σκυλί σας φάνηκε ποτέ ζηλεύει ένα άλλο σκυλί στο σπίτι ή την προσοχή που αφιερώσατε σε ένα κουτάβι που συναντήσατε στο πάρκο;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, τα σκυλιά μπορεί να σπρώξουν τους ιδιοκτήτες τους εάν αισθάνονται ζήλια που δίνουν προσοχή σε άλλους σκύλους. Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που απαιτεί μια πολύπλοκη διαδικασία σκέψης, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει μια πιο βασική μορφή ζήλιας που έχει εξελιχθεί για την προστασία των σχέσεων από τους ξένους.

Αυτό είναι που η Christine Harris, Ph.D., από το U.C. του Σαν Ντιέγκο και η συνάδελφός της Caroline Prouvost, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Rosalind Franklin στο Βόρειο Σικάγο του Ill., βρήκαν όταν μελέτησαν τη συμπεριφορά 36 σκύλων. Τροποποίησαν ένα τεστ που μπορεί να αξιολογήσει τη ζήλια στα βρέφη. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων αγνόησαν τα δικά τους σκυλιά και αντίθετα αλληλεπίδρασαν με τρία αντικείμενα: έναν ψεύτικο σκύλο, έναν κάδο jack-o-lantern και ένα βιβλίο.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των σκύλων για σημάδια που δείχνουν προσοχή, επιθετικότητα ή ενδιαφέρον για τον ιδιοκτήτη ή το αντικείμενο. Οι Harris και Prouvost διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά εμφάνισαν πολύ πιο ζηλότυπες συμπεριφορές, όπως το σπάσιμο, η επαφή με τον ιδιοκτήτη ή το αντικείμενο και το σπρώξιμο, όταν οι ιδιοκτήτες τους έδειξαν αγάπη για το ψεύτικο σκυλί από ό, τι έκαναν όταν οι ιδιοκτήτες τους εστίαζαν στα άλλα δύο αντικείμενα.

«Η μελέτη μας προτείνει όχι μόνο ότι τα σκυλιά εμπλέκονται σε αυτό που φαίνεται να είναι ζηλότυπες συμπεριφορές, αλλά και ότι επιδιώκουν να διαλύσουν τη σύνδεση μεταξύ του ιδιοκτήτη και ενός φαινομενικού αντιπάλου», δήλωσε η Harris. “Δεν μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για τις υποκειμενικές εμπειρίες των σκύλων, φυσικά, αλλά φαίνεται ότι είχαν κίνητρο να προστατεύσουν μια σημαντική κοινωνική σχέση”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here