«Σταθερή ειρήνη μόνο με πολιτική λύση»: Ικανοποίηση στην ΕΕ για την εκεχειρία Ισραήλ- Χαμάς


Ικανoποίηση για την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εξέφρασε η ΕΕ. 

«Χαιρετίζω την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 2 π.μ. μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε:

«Προτρέπω και τις δύο πλευρές να την παγιώσουν και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση μακροπρόθεσμα».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει διαρκή ειρήνη και ασφάλεια σε όλους».

«Καλωσορίζω την ανακοίνωση για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που τερματίζει την 11ήμερη σύγκρουση», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για τους πολίτες πρέπει να αξιοποιηθεί».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την εκεχειρία «που τερματίζει τη βία εντός και γύρω από τη Γάζα», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Επαινούμε την Αίγυπτο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες πλευρές που διαδραμάτισαν εποικοδομητικό ρόλο», σημειώνει εκφράζοντας παράλληλα την λύπη της ΕΕ «για τις απώλειες ζωών των τελευταίων 11 ημερών».

«Όπως έχει επανειλημμένα επαναλάβει η ΕΕ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι από καιρό μη βιώσιμη. Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη και θα τελειώσει μια και καλή όλες τις παλαιστινιο-ισραηλινές συγκρούσεις. Η αποκατάσταση ενός πολιτικού ορίζοντα προς μια λύση δύο κρατών παραμένει εξαιρετικά σημαντική. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές σε αυτές τις προσπάθειες» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ο ίδιος αναφέρει, τέλος, ότι «η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της με βασικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλους εταίρους στην περιοχή, καθώς και με το κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής, προς το σκοπό αυτό».

Αντιδράσεις από Γερμανία και Γαλλία

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτισετην επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όμως εκτίμησε ότι πλέον «πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης.

«Είναι καλό που επετεύχθη εκεχειρία» και «δεν υπάρχουν πλέον θύματα», έγραψε στο Twitter ο Μάας.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αίγυπτο για τη μεσολάβησή της» ώστε να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

«Τώρα έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να βρούμε μια λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο ίδιος.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη εκεχειρίας και ζήτησε “να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία”.

«Χαιρετίζω την κατάπαυση των εχθροπραξιών που επετεύχθη σήμερα το βράδυ», επεσήμανε ο Λεντριάν, ενώ αναφέρθηκε «στον θεμελιώδη ρόλο της Αιγύπτου».

«Η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών υπογραμμίζει την ανάγκη να επαναληφθεί μια πραγματική πολιτική διαδικασία μεταξύ των πλευρών», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ