Κρούσματα σήμερα: Συγκρατημένη αισιοδοξία – Αργεί η μείωση που περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την μείωση των κρουσμάτων – Παραμένουν οι μεγάλοι αριθμοί (473) στους διασωληνωμένους

«Ανάσα» παίρνει η Ελλάδα από τη βελτιωμένη εικόνα των δεικτών της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώνει τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ.

Στον αντίποδα, ο αριθμός των διασωληνωμένων, δηλαδή των ανθρώπων που κινδυνεύουν άμεσα να καταλήξουν από τον θανατηφόρο ιό, παραμένει υψηλός και δεν δείχνει να μειώνεται, τουλάχιστον στο επίπεδο που προσδοκούσαν οι λοιμωξιολόγοι.

Την ίδια ώρα, ξεκινά σήμερα και η διαδικασία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και στην Ελλάδα, μετά την άφιξη των πρώτων 9.750 δόσεων του εμβολίου των Pfizer και Biontech.

Η αγωνία ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι ημέρες που διανύουμε θα δείξουν – σύμφωνα με τους ειδικούς και την κυβέρνηση – τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η χώρα μας μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου, η οποία αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» των ημερών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αντιπροσωπευτικός της κατάστασης, λόγω και των Χριστουγέννων, ωστόσο είναι ενδεικτικός της μείωσης που έχει παρουσιάσει το επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η χθεσινή επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 262, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 135.114 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 52.4% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.553 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 473 (67.7% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Από το σύνολο των 262 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 14 είναι εισαγόμενα και 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 248 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.752.754 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 517.385 δείγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here