Διατροφή : Τρόφιμα που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου


Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο έντασης ενέργειας, που χρησιμοποιεί περίπου το 20 τοις εκατό των θερμίδων του σώματος , οπότε χρειάζεται άφθονο καλό καύσιμο για να διατηρήσει τη συγκέντρωση όλη την ημέρα. Ο εγκέφαλος απαιτεί επίσης ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, βοηθούν στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση εγκεφαλικών κυττάρων, και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το κυτταρικό στρες και τη φλεγμονή , που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ .

 Λιπαρά ψάρια
  • Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.
  • Τα λιπαρά ψάρια είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη δημιουργία μεμβρανών γύρω από κάθε κύτταρο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων. Μπορούν, συνεπώς, να βελτιώσουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες.
  •  Τα άτομα με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 είχαν αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια σχέση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 και της καλύτερης γνώσης ή των ικανοτήτων σκέψης.
  • Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να πάρουν ωμέγα-3 από σόγια, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο και άλλους σπόρους.
Μαύρη σοκολάτα
  • Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο, επίσης γνωστό ως κακάο. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικού.
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβάλλει στη γνωστική μείωση της ηλικίας και στις εγκεφαλικές παθήσεις.
  • Τα φλαβονοειδή κακάου φαίνεται να είναι καλά για τον εγκέφαλο.  Μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νευρώνων και αιμοφόρων αγγείων σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
  • Μερικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι το φλαβονοειδές συστατικό της σοκολάτας μπορεί να αντιστρέψει τα προβλήματα μνήμης στα σαλιγκάρια. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει αυτό σε ανθρώπους.
  • Η κατανάλωση αυτού του τύπου μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση, και μπορεί επίσης να προσφέρει άλλα οφέλη που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Ακολουθεί βίντεο με υγιεινές τροφές

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ