Ισπανία: Εβδομήντα μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν από το Μαρόκο στη Μελίγια


Εβδομήντα Μαροκινοί κατάφεραν να εισέλθουν την Παρακευή στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια περνώντας το ψηλό τείχος που τη χωρίζει από το Μαρόκο, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές.

Περισσότεροι από 8.000 επίδοξοι μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν δια θαλάσσης στην αρχή της εβδομάδας στη Θέουτα, τον άλλο ισπανικό θύλακα που βρίσκεται στις ακτές του Μαρόκου, χάρη σε μια χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων του Μαρόκου. Περισσότεροι από 6.000 εστάλησαν πίσω σε αυτήν τη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 30 άνθρωποι μπήκαν στην πόλη μας, όλοι άνδρες ενήλικες και μαροκινής καταγωγής», ανακοίνωσε η νομαρχία της Μελίγια που διευκρίνισε ότι τη νύχτα έγιναν 6 προσπάθειες διάβασης του συνοριακού τείχους ύψους αρκετών μέτρων.

Το απόγευμα, 40 άλλοι άνθρωποι, «όλοι από το Μάγρεμπ», έκαναν το ίδιο αφότου παραβίασαν μια πύλη στα σύνορα με το Μαρόκο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την Τρίτη, το ξημέρωμα, 86 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, είχαν ήδη καταφέρει να περάσουν το τείχος από μια ομάδα περισσότερων από 300 μεταναστών. Άλλες προσπάθειες έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το κύμα αφίξεων στη Θέουτα σημειώθηκε σε μια συγκυρία μείζονος διπλωματικής κρίσης μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ, που δεν έχει υποχωρήσει μετά την άφιξη τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, για θεραπεία, του αρχηγού των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας, ορκισμένου εχθρού του Μαρόκου.

Έπειτα από έντονες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες, η ισπανική κυβέρνηση χαμήλωσε τον τόνο.

«Υπήρξε διαφωνία, αλλά μεταξύ δύο χωρών που γνωρίζουν η μια την άλλη, σέβονται η μια την άλλη και εκτιμούν η μία την άλλη», και πρέπει να διασφαλίσουμε «αυτή η διαφωνία να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη», υπογράμμισε κυρίως ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό ραδιόφωνο Cope.

Τα σύνορα της Θέουτα και της Μελίγια είναι τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ