Εμβολιασμός Κορωνοϊός: Η ΕΕ τιμά το όνομα και την ιστορία της με συντονισμένη διάθεση εμβολίων

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε το Σάββατο ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είχε παραδοθεί και στα 27 κράτη μέλη. Ορισμένες χώρες άρχισαν να χορηγούν το εμβόλιο το Σάββατο, λέγοντας ότι δεν ήταν διατεθειμένες να περιμένουν άλλη μέρα. Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αναφέρει περισσότερους από 335.000 θανάτους που σχετίζονται με το Covid.

Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει συμβόλαια για περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από μια σειρά φαρμακευτικών εταιρειών. Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και επί του παρόντος εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα lockdown σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Η διάθεση του εμβολίου έρχεται καθώς τα περιστατικά της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του Covid-19 επιβεβαιώνονται σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη, καθώς και στον Καναδά και την Ιαπωνία. 

“Σήμερα, αρχίζουμε να γυρίζουμε τη σελίδα σε μια δύσκολη χρονιά. Το εμβόλιο COVID19 έχει παραδοθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει σε ολόκληρη την ΕΕ”, ανέφερε το Σάββατο η κυρία von der Leyen. “Οι #EUvaccinationdays είναι μια συγκινητική στιγμή ενότητας. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνιμος τρόπος εξόδου από την πανδημία”, πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn είπε το Σάββατο: “Αυτό είναι πραγματικά ένα ευτυχισμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα. Αυτή τη στιγμή, τα φορτηγά με τα πρώτα εμβόλια βρίσκονται στο δρόμο σε όλη την Ευρώπη, σε όλη τη Γερμανία, σε όλες τις ομοσπονδιακές πολιτείες. Περαιτέρω παραδόσεις θα ακολουθήσουν την ημέρα μεθαύριο. Αυτό το εμβόλιο είναι το κρίσιμο κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι το κλειδί για να ξαναγυρίσουμε τη ζωή μας.”

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio προέτρεψε τους συμπατριώτες του να κάνουν το εμβόλιο. “Θα πάρουμε την ελευθερία μας πίσω, θα μπορέσουμε να αγκαλιαστουμε ξανά”, είπε. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη βορειοανατολική Γερμανία αποφάσισαν να μην περιμένουν την Κυριακή και άρχισαν να εμβολιάζουν ηλικιωμένους κατοίκους ενός γηροκομείου στο Halberstadt. Στην Ουγγαρία, ο πρώτος αποδέκτης του εμβολίου ήταν γιατρός στο Κεντρικό Νοσοκομείο Del-Pest το Σάββατο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι αρχές στη Σλοβακία δήλωσαν επίσης ότι είχαν αρχίσει τον εμβολιασμό από το Σάββατο.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here