Πόσο έξυπνα είναι στην πραγματικότητα τα δελφίνια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια είναι οι «εγκέφαλοι» της θάλασσας. Πάνω από εκατομμύρια χρόνια, το σώμα, ο εγκέφαλός τους, τα αισθητήρια συστήματα και η νοημοσύνη τους έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί για να ζουν πλούσιες και ποικίλες ζωές στο νερό. Όλα αυτά είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά μας, αλλά με πολλούς τρόπους μας μοιάζουν ακόμα περισσότερο από ό,τι μπορεί να υποψιάζεστε.

Πόσο ευφυείς είναι οι φάλαινες και τα δελφίνια;

Είναι μια περίπλοκη ερώτηση, διότι είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τη νοημοσύνη μιας φάλαινας ή ενός δελφινιού με τη δική μας, κυρίως επειδή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες μεθόδους για τη μέτρηση και των δύο. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από ένα δελφίνι να συμμετάσχει σε τεστ IQ ή σε μαθηματικά ή να προκαλέσουμε μια φάλαινα να κατασκευάσει έναν κινητήρα ή να σχεδιάσει ένα κτίριο. Για αρχή, δεν έχουν χέρια και επικοινωνούν πολύ διαφορετικά από εμάς. Στην πραγματικότητα, τα δελφίνια φαίνεται να έχουν μια σχεδόν αδιανόητη, εξωγήινη νοημοσύνη, η οποία είναι τόσο διαφορετική από τη δική μας, ώστε ίσως μια καλύτερη ερώτηση να ρωτήσουμε είναι «Με ποιο τρόπο είναι οι φάλαινες και τα δελφίνια έξυπνα;»

Μεγάλοι εγκέφαλοι

Οι φάλαινες και τα δελφίνια έχουν μεγάλους εγκεφάλους. Τα δελφίνια έχουν τη δεύτερη κατά σειρά αναλογία εγκεφάλου προς σώμα μετά τον άνθρωπο. Τα πλάσματα με μεγάλους εγκεφάλους γενικά έχουν μερικά κοινά πράγματα: ζουν μακρά ζωή, είναι κοινωνικά, η συμπεριφορά τους είναι περίπλοκη, τα θηλυκά γεννούν μόνο λίγους απογόνους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και φροντίζουν κάθε μωρό με εξαιρετική φροντίδα ενώ τους διδάσκουν δεξιότητες ζωής, οι νέοι περνούν αρκετό χρόνο για να μεγαλώσουν, να γίνουν σεξουαλικά ώριμοι και ανεξάρτητοι από τις μητέρες τους.

Παιχνιδιάρικα Όντα

Έχει ειπωθεί ότι το παιχνίδι είναι μια εξαιρετική έκφραση νοημοσύνης, και οι φάλαινες και τα δελφίνια κερδίζουν χρυσά μετάλλια σε αυτόν τον τομέα! Ομάδες των δελφινιών πηδούν, αναποδογυρίζουν και περιστρέφονται μαζί και συχνά δεν υπάρχει κανένας εξηγήσιμος λόγος για τη συμπεριφορά τους εκτός από την καθαρή κοινωνική απόλαυση. Τα δελφίνια κινούνται προς τα σκάφη για να σερφάρουν απλά στο κύμα ή να παίξουν το απόγευμα εκτελώντας εκπληκτικά ακροβατικά. Γιατί; Λοιπόν, δεν θα μπορούσες αν μπορούσες; Μερικά δελφίνια αναζητούν μεγάλα κύματα που σπάζουν κοντά στην ακτή και σερφάρουν πάνω τους, άλλα δελφίνια προτιμούν να παίζουν με φυτά ή κοχύλια ή άλλα παιχνίδια αλλαγής ταχυτήτων.

Αίσθηση του εαυτού

Η ικανότητα αναγνώρισης του εαυτού σε έναν καθρέφτη χρησιμοποιείται συχνά από αναπτυξιακούς ψυχολόγους ως μέτρο νοημοσύνης και αυτογνωσίας. Τα δελφίνια περνούν τη δοκιμή καθρέφτη με μεγάλη επιτυχία! Αυτή η ικανότητα είναι σπάνια. Εκτός από τους ανθρώπους, μόνο τα δελφίνια, οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες και οι κίσσες έχουν δείξει ότι αναγνωρίζονται στον καθρέφτη. Τα ανθρώπινα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν σημάδια αυτογνωσίας στους 12 μήνες το νωρίτερο και χιμπατζήδες σε ηλικία δύο ετών. Τα δελφίνια αναγνωρίζονται στον καθρέφτη ακόμη νωρίτερα, μόλις επτά μηνών. Τα δελφίνια θα επιθεωρήσουν τον εαυτό τους και θα κοιτάξουν μέρη του σώματός τους στον καθρέφτη που συνήθως δεν μπορούν να δουν – όπως μέσα στα στόματά τους. Επίσης χτυπούν, στριφογυρίζουν και ποζάρουν με ασυνήθιστους τρόπους, εξετάζοντας τις δικές τους κινήσεις στον καθρέφτη. Αυτές οι συμπεριφορές υποδηλώνουν την αυτογνωσία ενός εξαιρετικά ευφυούς είδους.

Δείτε το βίντεο με το σχετικό πείραμα:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here