Κατάθλιψη Συμπτώματα: Οι κρυφές ενδείξεις της ψυχικής νόσου

Το να είστε στεναχωρημένοι δεν είναι το ίδιο με το να έχεις κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά χαλαρά για να περιγράψει πώς αισθανόμαστε μετά από μια κακή εβδομάδα στη δουλειά ή όταν περνάμε από μια δύσκολη φάση. Αλλά η μείζονα κατάθλιψη – ένας τύπος κατάθλιψης – είναι πολύ πιο περίπλοκη. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που καθορίζουν αν είναι κατάθλιψη ή απλή θλίψη που όλοι βιώνουμε μερικές φορές στη ζωή.

1. Απελπισία

Η μείζονα κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεστε για τη ζωή γενικά. Το να έχετε μια προοπτική απελπισίας ή την αίσθηση ότι είστε αβοήθητοι στη ζωή σας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Άλλα συναισθήματα μπορεί να είναι η αίσθηση ότι είστε άχρηστοι, το αυτομίσος ή η άτοπη ενοχή. Οι συνηθισμένες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις κατάθλιψης μπορεί να εκφραστούν ως, “Είναι όλα δικό μου λάθος” ή “Ποιο είναι το νόημα;”

2. Απώλεια ενδιαφέροντος

Η κατάθλιψη μπορεί να πάρει την ευχαρίστηση ή την απόλαυση από τα πράγματα που αγαπάτε. Η απώλεια ενδιαφέροντος ή η απόσυρση από δραστηριότητες που κάποτε ανυπομονούσατε – σπορ, χόμπι ή έξοδος με φίλους – είναι ένα ακόμη ενδεικτικό σημάδι μείζονος κατάθλιψης. Ένας άλλος τομέας όπου μπορεί να χάσετε το ενδιαφέρον είναι το σεξ. Τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης περιλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική ορμή και ακόμη και ανικανότητα.

3. Αυξημένα προβλήματα κόπωσης και ύπνου

Μέρος του λόγου για τον οποίο μπορεί να σταματήσετε να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε είναι επειδή αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι. Η κατάθλιψη έρχεται συχνά με έλλειψη ενέργειας και συντριπτική αίσθηση κόπωσης, η οποία μπορεί να είναι ένα από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικό ύπνο. Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με την αϋπνία, καθώς το ένα μπορεί να οδηγήσει στο άλλο και το αντίστροφο. Μπορούν επίσης να κάνουν το ένα το άλλο χειρότερο. Η έλλειψη ποιότητας ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος.

4. Ανεξέλεγκτα συναισθήματα

Τη μια στιγμή είναι ένα ξέσπασμα θυμού. Την επόμενη κλαίτε ανεξέλεγκτα. Τίποτα έξω από εσάς δεν προκάλεσε την αλλαγή, αλλά τα συναισθήματά σας είναι άνω κάτω. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες αλλαγές στη διάθεση.

5. Σκέψεις θανάτου

Η κατάθλιψη συνδέεται μερικές φορές με αυτοκτονία. Το 2013, περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτοκτονία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από αυτοκτονία συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα πρώτα. Συχνά οι άνθρωποι θα μιλήσουν για αυτό ή θα κάνουν μια πρώτη προσπάθεια πριν προβούν στο τέλος της ζωής τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here