Chia: Οι σπόροι με τις ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου


Οι σπόροι chia αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και παρέχουν φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην αύξηση της χοληστερόλης HDL («καλή» χοληστερόλη) που προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια μερίδα 28 γραμμάρια σπόρων chia περιέχει:

  • 131 θερμίδες
  • 8,4 γραμμάρια λίπους
  • 13,07 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 11,2 γραμμάρια ινών
  • 5,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • Καθόλου ζάχαρη

Μια μερίδα σπόρων chia κάθε μέρα παρέχει:

  • 18% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο
  • 27% σε φώσφορο
  • 30% σε μαγγάνιο και
  • μικρότερες ποσότητες καλίου και χαλκού

Οι σπόροι Chia παρέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο και φυτικές ίνες από τους λιναρόσπορους. Οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σπόροι Chia: Οφέλη για την υγεία

Τα φυτικά τρόφιμα έχουν από καιρό συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η συνολική θνησιμότητα.

Έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν μια υγιή επιδερμίδα, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο βάρος.

Σπόροι Chia: Η δύναμη των φυτικών ινών

Οι άνδρες κάτω των 50 ετών πρέπει να καταναλώνουν 30,8 γραμμάρια (g) ινών την ημέρα και οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να καταναλώνουν 25,2 g την ημέρα.

Για ενήλικες άνω των 50 ετών, η σύσταση για τους άνδρες είναι 28 g την ημέρα και για τις γυναίκες είναι 22,4 g την ημέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο από το ήμισυ αυτών των συστάσεων.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μη επεξεργασμένους κόκκους. Μια μερίδα σπόρων chia παρέχει 10 γραμμάρια ινών, σχεδόν την μισή ημερήσια σύσταση για μια γυναίκα άνω των 50 ετών.

Απώλεια βάρους

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται γεμάτοι για περισσότερο και συνήθως έχουν χαμηλότερες θερμίδες.

Η αυξημένη πρόσληψη ινών και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Οι σπόροι Chia περιέχουν σχεδόν 5 γραμμάρια ινών ανά κουταλιά της σούπας και τα υψηλά επίπεδά τους σε ωμέγα-3-λιπαρά οξέα και άλφα-λινολεϊκό οξύ μπορεί να είναι χρήσιμα για την απώλεια βάρους.

Οι σπόροι chia μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως τζελ, όταν αναμιγνύονται με νερό. Αυτό τους κάνει να αφομοιώνονται πιο αργά από το σώμα, αποτρέποντας δυνητικά την πείνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ