Self- test Αύξηση θετικότητας: Οι μικρές ηλικίες πιο ευάλωτες να νοσήσουν


Τα αποτελέσματα της μελέτης REACT-1 που διεξάγεται στην Αγγλία ανασκοπούνται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ Η μελέτη (REACT-1) διεξάγεται από το 2020 στην Αγγλία βασιζόμενη σε αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, με σκοπό την εκτίμηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Η μελέτη χρησιμοποιεί δύο μεθόδους για τον προσδιορισμό του επιπολασμού COVID-19 (του ποσοστού των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό) στην κοινότητα. Η πρώτη μέθοδος αφορά τις αυτοδιαγνωστικές δοκιμασίες αντιγόνου (self-test) και η δεύτερη αφορά τον έλεγχο αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 κατόπιν λήψης αίματος.  Η μελέτη REACT-1 αποτελεί ένα πρόγραμμα επιτήρησης που μπορεί να εκτιμήσει πιο αξιόπιστα τους δείκτες  της επιδημίας σε σχέση με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που βασίζεται αποκλειστικά σε διαγνωστικούς ελέγχους ρουτίνας, ή στους αριθμούς νοσηλειών, ή θανάτων. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων αφορούν τη χρονική περίοδο από τα μέσα Απριλίου 2021 έως τις αρχές Μαΐου 2021. Μια επιπλέον εκτίμηση της μελέτης REACT-1 περιελάμβανε τη γονιδιωματική επιτήρηση με σκοπό τη διερεύνηση των πιο συχνών τύπων του ιού που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

  •  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε τυχαίο δείγμα 127.408 ατόμων βρέθηκαν 115 θετικοί, εκτιμώντας το σταθμισμένο επιπολασμό σε 0,10% (95%ΔΕ: 0,08 – 0,13%). Ως μέτρο σύγκρισης, τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης REACT-1 αφορούσαν δείγματα που ελήφθησαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2020 σε 120.620 άτομα. Ο αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων ήταν 159 με σταθμισμένο σταθμισμένο επιπολασμό 0,16%. Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο (Μάρτιος – 30 Απριλίου 2021) που ο σταθμισμένος επιπολασμός ήταν 0,20%, παρατηρήθηκε μείωση κατά 50%. Μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών, όπου ο επιπολασμός μειώθηκε από 0,17% σε 0,06% μεταξύ της τελευταίας περιόδου και της αμέσως προηγούμενης. Αντίθετα, ο επιπολασμός μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 – 34 ετών αυξήθηκε ελαφρώς (0,21% έναντι 0,18%). Επιπλέον, υπήρξε επίσης μια μικρή αύξηση μεταξύ των ατόμων με Ασιατική εθνικότητα, από 0,27% σε 0,31%. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η πιθανότητα για θετικό αποτέλεσμα σε άτομα Ασιατικής προέλευσης ήταν 1,88 (95% CI 0,95 – 3,74) φορές μεγαλύτερη σε σχέση με  άτομα Καυκάσιας προέλευσης,. Η γονιδιωματική ανάλυση σε 26 από τα 115 δειγμάτων έδειξε ότι το κυρίαρχο στέλεχος (92,3%) αφορούσε το B.1.1.7, το μεταλλαγμένο στέλεχος δηλαδή που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα υπόλοιπα δείγματα να αφορούν την ομάδα B.1.617.2 (ινδικό στέλεχος) .

 

  •  Τα αποτελέσματα αναφορικά με την παρατηρούμενη μείωση κατά 50% στα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Επίσης η μείωση στην ηλικιακή ομάδα 55 έως 64 ετών, πιθανόν να οφείλεται στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη. Ωστόσο, η μικρή αύξηση του ποσοστού θετικότητας μεταξύ των ηλικιών 25-34 ετών πιθανότατα οφείλεται στο μεγαλύτερο αριθμό επαφών, ως συνέπεια χαλάρωσης των μέτρων δημόσιας υγείας. Η αύξηση που παρατηρήθηκε, επίσης, στα άτομα Ασιατικής προέλευσης υποδεικνύουν ότι η διασπορά του ιού συνεχίζει να είναι σημαντική  στην κοινότητα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ