Καθαρός αέρας: Γιατί η φύση μας απαλλάσσει από το άγχος

Καθαρός αέρας: Γιατί η φύση μας απαλλάσσει από το άγχος; Οι εικόνες της κοινωνίας με τη φύση μας εμπνέουν πάντα ηρεμία, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί;

Το χρόνιο άγχος είναι μια από τις κύριες αιτίες των επισκέψεων στον γιατρό και τον ψυχολόγο. Όλοι είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι η σύγχρονη ζωή έχει μια σειρά μειονεκτημάτων που λειτουργούν εναντίον μας όταν πρόκειται για χαλάρωση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους παράγοντες για να δούμε πώς σχετίζονται με την αναζήτηση της φύσης.

Η σχέση μας με το περιβάλλον είναι πολύ περίπλοκη. Χιλιάδες παράγοντες σχετίζονται μεταξύ αυτής και με εμάς, και είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί από πού ξεκίνησε η σπείρα. Από την άλλη πλευρά, το σύγχρονο μοντέλο της ζωής έχει εξελιχθεί τόσο τους τελευταίους αιώνες που το έκανε πολύ δύσκολο για τη βιολογία. Παράγοντες, όπως το εργασιακό περιβάλλον, η ρύπανση ή η βιασύνη μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος και εκεί είναι που παίζει η φύση: για καθένα από αυτά έχει ένα αντίστοιχο. Ακούς τη σιωπή. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος σε μια πόλη είναι σταθερός: ο γείτονας που κάνει θόρυβο όλες τις ώρες, η αδιάκοπη κυκλοφορία, τα εργοτάξια, δεν υπάρχει ποτέ στιγμή ανάπαυσης.

Η μοναξιά είναι επίσης απαραίτητη. Ο άνθρωπος είναι ένα αλαζονικό είδος και η συντροφιά άλλων ανθρώπων – και ακόμη και μη ανθρώπων – είναι απαραίτητη κάτω από ορισμένες συνθήκες για τη συναισθηματική ευεξία. Ωστόσο, εξελικτικά έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε μικρές ομάδες και αυτό κάνει τα μεγάλα πλήθη να μας τονώνουν. Υπάρχουν ακόμη μελέτες που συνδέουν τη μειωμένη γονιμότητα με τον υπερπληθυσμό. Όταν βρισκόμαστε σε ένα πολιτογραφημένο περιβάλλον, το απλό γεγονός ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι ευνοούν το αίσθημα οικειότητας και ενδοσκόπησης – που μπορεί να θολωθεί όταν υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here