ΥΠΕΞ για την αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία: Πρώτο μέλημα η ασφάλεια των επιβατών


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε θέση για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Αθήνα – Βίλνιους στο Μινσκ, υπογραμμίζοντας πως προέχη η ασφάλεια των επιβατών. Καταγγελίες ότι η Λευκορωσία ανάγκασε το αεροσκάφος να προσγειωθεί για να συλληφθεί ακτιβιστής κατά του Λουκασένκο.

Ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για το… διπλωματικό «θρίλερ» που εξελίχθηκε στον αέρα την Κυριακή (23.05) αναφορικά με την πτήση Αθήνα – Βίλνιους της RyanAir, η οποία προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ μετά από αίτημα της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με καταγγελίες, αυτό συνέβη καθώς το Μινσκ ήθελε τη σύλληψη ενός εκ των επιβατών, καθώς πρόκειται για τον νο1 ακτιβιστή κατά του προέδρου Λουκασένκο.

Το ΥΠΕΞ στην ενημέρωσή του, που αναρτήθηκε στο Twitter, αναφέρει πως είναι διαρκή επαφή με αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και με τους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας πως το πρώτο μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι η ασφάλεια των επιβατών της πτήσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η καταγγελία του Λιθουανού πρέσβη

Ο Ρολάντας Κατσίνσκας, Λιθουανός διπλωμάτης και πρέσβης στις βαλκανικές χώρες της χώρας από τη Βαλτική, έγραψε στο Twitter ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας υποχρέωσε ένα αεροσκάφος της RyanAir να προσγειωθεί στο Μινσκ, ενώ εκτελούσε την πτήση ΑθήναΒίλνιους, έτσι ώστε να συλλάβει έναν πολιτικό ακτιβιστή.

Μάλιστα, ανέφερε πως σε μια ίδια πτήση την προηγούμενη εβδομάδα επέβαινε η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, ηγέτιδα της δημοκρατικής Λευκορωσίας, όπως ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί πως την ανάρτηση του Λιθουανού διπλωμάτη επικρότησε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της πτήσης αναφέρθηκε πως υπήρξε ειδοποίηση για βόμβα και για αυτό διατάχθηκε η αναγκαστική προσγείωση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Μάλιστα, το αεροσκάφος φέρεται να συνοδεύτηκε από ένα στρατιωτικό αεροπλάνο Mig29 της Λευκορωσίας, ενώ αμέσως μετά την προσγείωση συνελήφθη ένας από τους επιβαίνοντες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για τον Ρόμαν Προτασέβιτς, ιδρυτή του καναλιού NEXTA στο Telegram που αποτελεί το νούμερο ένα μέσο ενημέρωσης ενάντια στον Λουκασένκο. Εικάζεται πως στην πτήση επέβαιναν άνδρες της ασφάλειας της Λευκορωσίας και αμέσως μετά την προσγείωση συνέλαβαν τον Προτασέβιτς του οποίου η τύχη για την ώρα αγνοείται

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ