Γοητεία: Συναισθήματα με μεγάλο αντίκτυπο στον εγκέφαλο

Γοητεία: Συναισθήματα με μεγάλο αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Η γοητεία είναι το συναίσθημα που είναι πιο επιθυμητό από ειδικούς στο νευρομάρκετινγκ.

Επίσης για κάθε καλλιτέχνη, δημιουργό ταινιών ή δημιουργό περιεχομένου. Όλοι γνωρίζουν ότι εάν είναι σε θέση να ξυπνήσουν αυτό το συναίσθημα στους ανθρώπους, έχουν ήδη πετύχει. Επειδή όποιος γοητεύεται από κάτι δεν ξεχνά αυτό το ερέθισμα, το ψυχολογικό αποτύπωμα που επιτυγχάνεται διαρκεί και θαμπώνει, ξυπνά θετικά συναισθήματα και εμπνέει. Πότε ήταν η τελευταία φορά που βιώσαμε αυτό το συναίσθημα; Ίσως ήταν αφού είδα ένα έργο τέχνης, ίσως μια ταινία. Είναι πιθανό να γοητευόμασταν από ένα τοπίο, από ένα κομμάτι μουσικής, μια τελευταία τεχνολογική πρόοδο ή γιατί όχι από ένα συγκεκριμένο άτομο. Λίγες πραγματικότητες ενορχηστρωμένες από τον εγκέφαλο είναι τόσο ευχάριστες.

Η γοητεία εμπίπτει σε αυτό το φάσμα που συνήθως χαρακτηρίζουμε ως «θετικά συναισθήματα», αλλά στην πραγματικότητα είναι ικανό να προκαλεί ατελείωτες αισθήσεις, συναισθήματα και σκέψεις μέσα μας. Όταν είμαστε γοητευμένοι αισθανόμαστε χαρούμενοι, ευδιάθετοι, εμπνευσμένοι, ενδιαφερόμενοι, έκπληκτοι και μερικές φορές ακόμη και ερωτευμένοι. Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό, αναμφίβολα αντιμετωπίζουμε μια ψυχοφυσιολογική κατάσταση μεγάλης σημασίας. Τόσο πολύ που γίνεται μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί αυτό το συναίσθημα για να επηρεάσει άλλους. Το άτομο ή οι άνθρωποι που καταφέρνουν να γοητεύσουν μια συγκεκριμένη ομάδα όχι μόνο θα τραβήξουν την προσοχή τους, θα έχουν επίσης αποδοχή και ακόμη και θαυμασμό υπέρ τους.

Η γοητεία είναι μια νοητική κατάσταση. Και είναι βασικά για έναν λόγο. Οποιοδήποτε ερέθισμα προκαλεί γοητεία ενεργοποιεί σχεδόν αμέσως το λεμφατικό μας σύστημα, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα. Έτσι, μόλις διεγερθεί αυτή η περιοχή, αρχίζουν να απελευθερώνονται ενδορφίνες, ορμόνες ευχαρίστησης που διευκολύνουν ακόμη και την εστίαση της προσοχής και τη ροή νέων ιδεών. Από την άλλη πλευρά, είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι ο όρος «γοητεύει» βυθίζει τις λατινικές ρίζες του με μια άλλη λέξη: μαγεία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here