Πεπτικό σύστημα: Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πέψη των τροφών;

Ως επί το πλείστον, όταν το φαγητό φεύγει από το στόμα μας, φεύγει επίσης και από το μυαλό μας. Ωστόσο έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει στα τρόφιμα αφού τα καταπιείτε; Το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του αποτελείται από διάφορα πολύπλοκα μέρη.

Τι συμβαίνει κατά την πέψη;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK), το πρώτο βήμα για την πέψη των τροφίμων, προφανώς, είναι το να βάζετε τροφή στο στόμα σας και να τη μασάτε. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πέρα από τη δουλειά που κάνετε με τα δόντια σας, βοηθούν επίσης και οι σιελογόνιοι αδένες, οι οποίοι υγραίνουν το φαγητό σας, καθιστώντας για ό, τι τρώτε να περάσει από τον οισοφάγο σας ευκολότερα κατά την κατάποση.

Αφού φτάσει στον οισοφάγο, το φαγητό περνάει στον κατώτερο οισοφάγο σφιγκτήρα, ο οποίος είναι ένας μυς που χαλαρώνει για να επιτρέψει στην τροφή να περάσει στο στομάχι. Στη συνέχεια, οι μύες του στομάχου αναμιγνύουν το φαγητό σας με γαστρικά υγρά και οι αδένες που βρίσκονται στο στομάχι παράγουν ένζυμα και οξύ στομάχου, που βοηθούν την τροφή να διασπάται περαιτέρω.

Στη συνέχεια, το φαγητό περνά μέσα από το λεπτό και το παχύ έντερο. Στο λεπτό έντερο, τα χωνευμένα θρεπτικά συστατικά και το νερό απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, και στο παχύ έντερο, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται σε κόπρανα, τα οποία μεταφέρονται στον ορθό.

Πόσο διαρκεί συνήθως ολόκληρη η πεπτική διαδικασία;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιώσετε το φαγητό – από την στιγμή που το βάζετε στο στόμα σας μέχρι την στιγμή που το εκκρίνετε – εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. (FYI: Αυτή η διαδικασία αναφέρεται μερικές φορές ως χρόνος διέλευσης του εντέρου σας, σύμφωνα με τον MedlinePlus, αναφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ.)

Όπως αναφέρει η Rabia De Latour, MD, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone: «Συνολικά, χρειάζονται από δύο έως πέντε ημέρες για να χωνέψουν οι άνθρωποι την τροφή που καταναλώνουν, καθώς η διαδικασία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από οργανισμό σε οργανισμό».

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τις χρονικές διακυμάνσεις που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων, αλλά αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι ο τύπος φαγητού που καταναλώνεται.

Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορούν να επιταχύνουν την πέψη σας, σύμφωνα με το Δρ De Latour, καθώς τα απλούστερα τρόφιμα (σκεφτείτε: μη επεξεργασμένα τρόφιμα δηλαδή) είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν, επειδή είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να διασπάσει τις σύνθετες χημικές ουσίες, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται με την ηλικία.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here