Εμβόλιο Ελλάδα: Την Τρίτη η πρεμιέρα των εμβολιασμών εκτός Αττικής – Τι λέει η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα

Εμβόλιο Ελλάδα: Θετικά είναι μέχρι τώρα τα μηνύματα από εκείνους που εμβολιάστηκαν το Σάββατο, στην “πρεμιέρα” των εμβολιασμών στην Ελλάδα. Αύριο, θα κοπεί το νήμα έναρξης και στις περιοχές εκτός Αθηνών. Ποιο είναι το πλάνο των εμβολιασμών στη χώρα μας.

“Αισθάνομαι πολύ καλά. Την ώρα που έκανα το εμβόλιο αισθάνθηκα ακριβώς όπως το εμβόλιο της γρίπης. Δεν είχε καμία παρενέργεια. Μείναμε για λίγο έξω από το εμβολιαστικό κέντρο και όλοι καλά ήμασταν”, λέει η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής “Σωτηρία”, που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε ερώτηση για το τι παρενέργειες θα μπορούσαν να εμφανιστούν, η κυρία Γκάγκα απάντησε:

“Μπορεί να έχει τα επόμενα 24ωρα αυτά που έχει και ο αντιγριπικός εμβολιασμός, να αισθάνεσαι μυϊκούς πόνους ή να σηκώσεις λίγο πυρετό… Άμα τα αισθανθώ θα ειδοποιήσω. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Δεν έχουμε ιδιαίτερα συμβάντα μέχρι τώρα”.

Για τη διστακτικότητα που εκφράζουν κάποιοι νοσηλευτές για το εμβόλιο, η κυρία Γκάγκα σχολίασε: “Εγώ με αυτούς που συναναστρέφομαι θα κάνουν το εμβόλιο. Αύριο και μεθαύριο θα εμβολιαστούν οι νοσηλεύτριες της κλινικής. Υπάρχει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που είναι εντελώς λάθος στη βάση του. Είναι βέβαιο ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια κόσμου και ξαφνικά βρίσκεται τόσος κόσμος που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας… Εύχομαι σε όλους να εμβολιαστούν γρήγορα και να έχουμε μια φυσιολογική ζωή”.

Την Τρίτη η πρεμιέρα των εμβολιασμών εκτός Αθηνών

Σήμερα, φτάνουν τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της πολύπαθης Θεσσαλονίκης. Εμβόλια θα φτάσουν στη Λάρισα αλλά και στην Πάτρα, με τους εμβολιασμούς εκτός Αθηνών, να κάνουν “πρεμιέρα” την Τρίτη.

Το πλάνο των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο στους άνω των 70 και στις ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις σε διάστημα 3 εβδομάδων και η ανοσία που προκαλεί φτάνει τους 6 μήνες.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 95% και δεν έχει προκαλέσει μέχρι τώρα σοβαρές παρενέργειες. Είναι αποτελεσματικό  μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο με τα άτομα άνω των 70 ετών και τις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα υγιή άτομα από 18 έως 60 ετών αναμένεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here