CDC ΗΠΑ: Διερεύνηση αναφορών πιθανών ήπιων καρδιακών προβλημάτων μετά τον εμβολιασμό COVID-19


CDC ΗΠΑ: Δεν είναι σαφές ότι το εμβόλιο είναι τελικά υπεύθυνο για πιθανά καρδιακά προβλήματα μετά τον εμβολιασμό COVID-19. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων ερευνούν έναν μικρό αριθμό νεαρών ενηλίκων και εφήβων που μπορεί να έχουν υποστεί καρδιακά προβλήματα μετά από ένα εμβόλιο COVID-19, αν και η υπηρεσία τόνισε ότι δεν είναι σαφές ότι το εμβόλιο είναι υπεύθυνο. Υπήρξαν “σχετικά λίγες” αναφορές για μυοκαρδίτιδα και “οι περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να είναι ήπιες”, αλλά η Ομάδα Τεχνικής Εργασίας για την Ασφάλεια των Εμβολίων COVID-19 δήλωσε ότι ένιωσε ότι το πιθανό ζήτημα πρέπει να κοινοποιηθεί στους παρόχους.

Τα CDC σημείωσαν ότι τα εμβόλια mRNA, τα οποία παράγονται από τη Moderna και τη Pfizer-BioNTech, πιθανώς προκαλούν το πρόβλημα.

Οι αναφορές μυοκαρδίτιδας ήταν κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, είναι πιο συχνές στους άνδρες από τις γυναίκες, συνήθως εμφανίζονται μετά τη δεύτερη δόση και εμφανίζονται περίπου 4 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Η ομάδα τεχνικής εργασίας για την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 συζήτησε το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 17 Μαΐου και τα νέα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times το Σάββατο.

Η FDA ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου Pfizer για παιδιά από 12 ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή στην οποία δόθηκαν εμβόλια σε περισσότερους από 2.000 εφήβους στις ΗΠΑ.

Η Moderna ζητά επίσης την έγκριση του εμβολίου της για εφήβους, λέγοντας ότι το εμβόλιό της έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας κάθε χρόνο, που ανέρχονται σε 10 έως 20 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο ιατρικό περιοδικό Stat Pearls.

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι η πιο κοινή αιτία της νόσου, αλλά τα βακτήρια, ο καρκίνος και η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μυοκαρδίτιδα.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει 14 περιπτώσεις πιθανής μυοκαρδίτιδας σε άτομα που εμβολιάστηκαν από τον στρατό.

Η διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky είπε ότι δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των εμβολίων και της καρδιακής φλεγμονής ή της μυοκαρδίτιδας.

“Δεν έχουμε δει ένα σήμα και στην πραγματικότητα αναζητήσαμε σκόπιμα το σήμα στις περισσότερες από τις 200 εκατομμύρια δόσεις που έχουμε δώσει”, δήλωσε η Δρ Walensky σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου στις 27 Απριλίου. Περισσότεροι από 162 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19.

Περίπου 4,6 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 12 έως 18 ετών έλαβαν μία δόση, σύμφωνα με τα CDC. Τα CDC σημείωσαν ότι τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς ενήλικες μετά το εμβόλιο COVID-19 “δεν διέφεραν από τα αναμενόμενα βασικά ποσοστά.”

Ορισμένοι γιατροί και εμπειρογνώμονες υγείας υποστήριξαν επίσης ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα και άλλες καρδιακές βλάβες, αλλά αυτός ο σύνδεσμος εξακολουθεί να μελετάται.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ