Άσθμα Συμπτώματα: Νέα μελέτη συνδέει την πρόσληψη κρέατος με το παιδικό άσθμα

Οι διατροφικές συνήθειες που έχουν καθιερωθεί νωρίτερα στη ζωή μπορεί να συνδέονται με ενδεχομένως τη μελλοντική ανάπτυξη του άσθματος καθώς νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι ουσίες που υπάρχουν στα μαγειρεμένα κρέατα σχετίζονται με αυξημένο συριγμό στα παιδιά. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax, επισημαίνει τις προφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) ως παράδειγμα πρώιμων διατροφικών παραγόντων κινδύνου που μπορεί να έχουν ευρείες κλινικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία για την πρόληψη της φλεγμονώδους νόσου των αεραγωγών.

“Η έρευνα για τον εντοπισμό διατροφικών παραγόντων που επηρεάζουν τα αναπνευστικά συμπτώματα στα παιδιά είναι σημαντική, καθώς αυτοί οι κίνδυνοι είναι δυνητικά τροποποιήσιμοι και μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση των συστάσεων για την υγεία”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Sonali Bose, Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη. “Τα ευρήματά μας θα ελπίζουμε ότι θα ενημερώσουν μελλοντικές διαχρονικές μελέτες για να διερευνήσουν περαιτέρω εάν αυτά τα συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά διαδραματίζουν ρόλο στη νόσο των παιδικών αεραγωγών όπως το άσθμα.”

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.388 παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 17 ετών από την Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής 2003-2006 (NHANES), ένα πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας, το οποίο αποτελεί μέρος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την υγεία και τη διατροφική κατάσταση των ενηλίκων και των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω συνεντεύξεων και φυσικών εξετάσεων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της έρευνας NHANES για να αξιολογήσουν τους συσχετισμούς μεταξύ τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης και συχνότητας κατανάλωσης κρέατος και αναπνευστικών συμπτωμάτων. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη τελικών προϊόντων υψηλής γλυκοζυλίωσης συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένες πιθανότητες συριγμού, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του συριγμού που διαταράσσει τον ύπνο και της άσκησης και ότι απαιτείται συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Ομοίως, η υψηλότερη πρόσληψη μη θαλασσινών κρεάτων συσχετίστηκε με τον ύπνο που είχε διαταραχθεί από συριγμό και συριγμό που απαιτούσε συνταγογραφούμενα φάρμακα. “Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης διατροφής, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη μη θαλασσινών κρεάτων, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο συριγμού στα παιδιά, ανεξάρτητα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής ή την καθιερωμένη διάγνωση άσθματος”, δήλωσε. Jing Gennie Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, και πρώην συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Όρος Σινά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here