Μητσοτάκης: Έχουμε μπροστά μας δύσκολο καλοκαίρι -18 περιοχές σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης


«Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της “Μήδειας” ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση. Και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, όπου έλαβαν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και 11 Δήμαρχοι της Αττικής στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές που έχουν χαρακτηριστικά επικινδυνότητας.

Και συνέχισε: «Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε». Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας κεντρικού κρατικού μηχανισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πυρκαγιές.

«Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι 18 περιοχές στις οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας είναι:

  1. Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής
  2. Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής
  3. Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου
  4. Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου
  5. Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
  6. Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
  7. Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
  8. Άγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα
  9. Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα
  10. Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς
  11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού
  12. Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού
  13. Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού
  14. Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών
  15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
  16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
  17. Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
  18. Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσης Δημακογιάννης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Επιτελάρχης του ΠΣ Αντιστράτηγος Αλέξης Ράπανος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων ΠΣ, Υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης ΠΣ, Υποστράτηγος Χαράλαμπος Χιώνης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων ΠΣ, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Γιαννάκης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρος Κοκκινάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ