Ρωσία εναντίον Τουρκίας για την Ουκρανία: Αυστηρή προειδοποίηση από τον Σεργκέι Λαβρόφ


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε τη Δευτέρα την Τουρκία για αυτές που χαρακτήρισε ως προσπάθειες τροφοδότησης «μιλιταριστικού συναισθήματος» στην Ουκρανία, μετά από κινήσεις της Άγκυρας για στενότερη συνεργασία με το Κίεβο.  

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε τον προηγούμενο μήνα να υποστηρίξει το Κίεβο εν μέσω της κρίσης με τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε πει τότε πως η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ουκρανία είχαν εκκινήσει μια πλατφόρμα με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών τους για να συζητούν θέματα συνεργασίας αμυντικής βιομηχανίας, μα πρόσθεσε πως αυτό «δεν ήταν κίνηση ενάντια σε τρίτες χώρες».

«Κάνουμε ισχυρή σύσταση οι Τούρκοι συνάδελφοί μας να αναλύσουν προσεκτικά την κατάσταση και να σταματήσουν να τροφοδοτούν το μιλιταριστικό συναίσθημα του Κιέβου» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην Argumenty i Fakty.

Όπως πρόσθεσε, η ενθάρρυνση «επιθετικών» ουκρανικών ενεργειών προς την προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία αποτελεί απειλή προς την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

«Ελπίζουμε η Άγκυρα να αλλάξει τη γραμμή της με βάση τους λογικούς προβληματισμούς μας» σημείωσε.

Η Τουρκία, μαζί με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ, επέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και εξέφρασε τη στήριξή της προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονταν κατά φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης πούλησε drones στο Κίεβο το 2019.

Παρόλα αυτά η Άγκυρα έχει έρθει πιο κοντά στη Ρωσία σε θέματα στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας, ενώ επίσης έχει και στενές επαφές σε ζητήματα όπως οι συγκρούσεις σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ