Νατοϊκό «διαβατήριο» για το Ισραήλ μέσω… Ελλάδας

Αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, με προοπτική την διεύρυνσή τους σχεδόν σε όλους τους τομείς, με έμφαση στο αμυντικό πεδίο και την οικονομία. Η πολυπλοκότητα που διέπει τη περιοχή, καθιστά αναγκαία τη διαρκή συνεργασία των δύο χωρών.

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος

Η περαιτέρω ανάπτυξη των ισχυρών δεσμών Ελλάδας-Ισραήλ, έρχεται αυτή τη φορά μέσω της ΕΛΒΟ που πέρασε σε «ισραηλινά χέρια», με το Ελληνικό Δημόσιο να συμμετέχει με αρκετά υψηλό ποσοστό στην εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΕΛΒΟ) είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα, ήταν σε ειδική εκκαθάριση, από το 2014 μέχρι σήμερα και μέσα από τον διαγωνισμό που διενεργήθηκε βγήκε «νικητής» η κοινοπραξία SK Group και η Plasan, ισραηλινών συμφερόντων.

Η εξέλιξη αυτή, πέραν της σημασίας που έχει για τις δυο χώρες σε επίπεδο γεωπολιτικών συσχετισμών, φέρνει και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της Ελλάδας, καθώς ενισχύεται το επιχειρηματικό προφίλ της χώρας σε έναν τομέα ιδιαίτερα νευραλγικό.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη σύμμαχο χώρα, έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα Ευρωπαϊκό και Νατοϊκό “διαβατήριο”, με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην εξαγωγή των προϊόντων της στη διεθνή αγορά.

Η νέα ΕΛΒΟ αναμένεται να διαμορφώσει ένα ισχυρό brand name, δημιουργώντας διάφορες κατηγορίες οχημάτων, όπως στρατιωτικά οχήματα, οχήματα ειδικού τύπου και πολιτικά οχήματα, αλλά και άλλα προϊόντα όπως φορητός οπλισμός, συστήματα θωράκισης οχημάτων και ηλεκτρο-οπτικός εξοπλισμός.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here