«Το κρασί περιέχει θειώδη» – Δηλαδή;


Επειδή γίνεται τελευταία πολύς λόγος για τα θειώδη, επαναδημοσιεύουμε ένα παλαιότερο και όπως πιστεύουμε αρκετά διαφωτιστικό άρθρο για το θέμα αυτό.

Αυτή η μικρή φράση «περιέχει Θειώδη» στο κάτω μέρος της ετικέτας, συχνά δημιουργεί απορία. Τι είναι τα θειώδη στο κρασί και γιατί πρέπει να αναφέρονται στην ετικέτα; Πόσο μας επηρεάζουν; Ήρθε η ώρα να σας αποδείξουμε ότι δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζετε…

Γιατί το κρασί περιέχει θειώδη;
Πολύ απλά, πρόκειται για συντηρητικά του κρασιού, τα οποία περιλαμβάνονται στα πτητικά προϊόντα διατροφής. Πολλές φορές ανοίγουμε ένα κρασί, φεύγουν τα θειώδη και την επόμενη μέρα το κρασί είναι χαλασμένο!

Τα οινοποιεία χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες τα θειώδη στο κρασί, από την Ρωμαική εποχή! Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να καίνε κεριά μέσα σε άδειους αμφορείς κρασιού, για να μην γίνει το κρασί τους ξύδι. Ήταν γύρω στο 1900 όταν σταμάτησαν να καθαρίζουν τα βαρέλια με αυτόν τον τρόπο και άρχισαν να χρησιμοποιούν τα θειώδη για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων ζυμών. Τα θειώδη επίσης βοηθούν την εξαγωγή χρωστικών ουσιών στο κρασί, κάνοντας τα κόκκινα κρασιά ακόμα πιο κόκκινα.

Είναι τα θειώδη στο κρασί ανθυγιεινά;
Όχι για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα θειώδη δεν είναι η αιτία που το κόκκινο κρασί μας δημιουργεί hangover, όσο κι αν αυτό ακούγεται.

Διαβάστε ακόμα: Τα άτομα με ημικρανίες είναι πιο επιρρεπή σε hangover
Βέβαια, υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό. Περίπου 5-10% των ατόμων με σοβαρό άσθμα έχουν ευαισθησία στα θειώδη και αυτός είναι ένας λόγος που στις ΗΠΑ θεωρείται υποχρεωτικό να αναγράφεται στις φιάλες κρασιού η ένδειξη ‘Περιέχει Θειώδη» όταν η περιεκτικότητα είναι 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).

Λόγω της επικράτησης χρήσης θείου στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι προβληματισμοί για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλοί πιστεύουν ότι το θείο είναι αιτία για πολλές παρενέργειες, από ημικρανίες μέχρι πρήξιμο στο σώμα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα για να αντιληφθείτε το πόσο μικρές είναι οι ποσότητες θειωδών στο κρασί σε σχέση με άλλα τρόφιμα (π.χ. τα αποξηραμένα φρούτα)

Πόσα θειώδη περιέχει το κρασί;
Εξαρτάται από το κρασί. Ανάλογα με την μέθοδο παραγωγής, το στυλ και το χρώμα του κρασιού, η περιεκτικότητα σε θειώδη ποικίλλει από μηδαμινή (10-400 ppm) ως 350 ppm. To κρασί έχει πολύ λιγότερα θειώδη από άλλα τρόφιμα. Τα περισσότερα κόκκινα κρασιά για παράδειγμα έχουν περίπου 50 ppm.

Τα κρασιά με χαμηλή οξύτητα χρειάζονται περισσότερο θείο από ότι τα κρασιά υψηλής οξύτητας. Από το ph 3.6 και πάνω, χρειάζονται περισσότερα θειώδη γιατί πρόκειται για εκθετικό ρυθμό. Τα κρασιά που έχουν περισσότερο χρώμα χρειάζονται λιγότερο θείο από τα διαφανή κρασιά (π.χ. λευκά).

Τα κρασιά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη χρειάζονται πολύ περισσότερο για να προστατεύσουν τα ζάχαρα που μένουν από μια δευτερογενή ζύμωση.

Μπορώ να μυρίσω τα θειώδη στο κρασί;
Οι πολλοί ευαίσθητοι ουρανίσκοι έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να αντιληφθούν θειώδη περιεκτικότητας 50 ppm σε ένα κρασί. Όσο πιο ζεστό είναι το κρασί, τόσο περισσότερο μοριακό θείο απελευθερώνει. Γι΄ αυτό μερικά κρασιά έχουν μια μυρωδιά σαν χαλασμένο αυγό όταν τα ανοίγουμε. Αυτό διορθώνεται με μετάγγιση του κρασιού και ψύξη για περίπου 15-30 λεπτά.

Θα πρέπει να ανησυχήσω για τα θειώδη στο κρασί;
Αν έχετε ευαισθησία σε τροφές, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τα θειώδη από την διατροφή σας. Η μείωση κατανάλωσης κρασιού είναι απαραίτητη. Όμως πριν ρίξετε όλο το φταίξιμο στο κρασί, θα πρέπει να αρχίσετε την μείωση θειωδών από άλλες πιο προφανείς πηγές, δηλαδή από το σύνολο των επεξεργασμένων τροφίμων!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ