Εμβολιασμοί όσων νόσησαν: Αυτόματη ακύρωση ραντεβού και SMS μετά από 6 μήνες


Τη διαδικασία εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό με μία μόνο δόση εμβολίου, περιέγραψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα που ανακοίνωσε θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται την προσεχή Τρίτη.

Εάν ο πολίτης νοσήσει πριν τον πρώτο εμβολιασμό του, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από έξι μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός και καταχωρήθηκε στο σχετικό μητρώο. Εάν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την προσεχή Τρίτη, το ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και ο πολίτης θα μπορεί να το προγραμματίσει ξανά μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Θα σταλεί SMS στο κινητό του ακριβώς έξι μήνες μετά τη νόσηση έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Εάν ο πολίτης νοσήσει ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, το επαναληπτικό ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερή του δόση σε διάστημα έξι έως 12 μήνες από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Όπως ανέφερε και η κυρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημία στη χώρα: «Από την έναρξη της επιδημίας έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας. Με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σχήμα εμβολιασμού και για τα άτομα που είχαν νοσήσει. Το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει το σχήμα του εμβολιασμού είναι ότι η επαναλοίμωξη ήταν σπάνια πριν τους 3 μήνες. Το σχήμα αρχικά περιείχε 2 δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούνταν μετά το τρίμηνο που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία. Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη δείχνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες. Με τη γνώση αυτή, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μια δόση εμβολίου. Αυτή παγιώνεται ως ικανή για προστασία».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ