Τύχη ή μοίρα:

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι η τύχη καθορίζει τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Η τύχη είναι κάτι που εξαρτάται περισσότερο από τις δεξιότητες και μια συγκεκριμένη μορφή νοημοσύνης.

Εάν κάποιος εξετάσει τη βιογραφία των μεγάλων ιστορικών μορφών, είναι πάντα έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετώπισαν αντιξοότητες. Στην πραγματικότητα, σχεδόν κανένας δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «τυχερός». Τελικά, δεν πέτυχαν αυτό που έκαναν τυχαία. Στη σημερινή καθημερινή ζωή αυτός ο κανόνας δεν φαίνεται να τηρείται. Την έρευνα καθοδήγησαν οι φυσικοί Alessandro Pluchino και Andrea Rapisarda και ο οικονομολόγος Alessio Biondo. Το αποτέλεσμα ήταν αινιγματικό. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν είναι απαραίτητα οι πιο ταλαντούχοι. Είναι οι πιο τυχεροί!

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν φανταστικό κόσμο, με 1.000 άτομα με διαφορετικά επίπεδα ταλέντου σε τυχαίες θέσεις, τα οποία εκτέθηκαν σε τυχαία τυχερά και άτυχα γεγονότα. Κάθε άτομο ξεκίνησε με το ίδιο ποσό (10 μονάδες) κεφαλαίου. Το επίπεδο ταλέντου τους (χαρακτηριστικά όπως η ευφυΐα, η ικανότητα ή η προσπάθεια) επηρέασε την πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν μια τυχερή ευκαιρία σε περισσότερα κεφάλαια. Μετά από μια προσομοίωση 40 ετών, που προοριζόταν να αντιπροσωπεύει την καριέρα ενός ατόμου, η κατανομή του πλούτου έμοιαζε τρομερά όπως στον πραγματικό κόσμο, με ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων να κερδίζουν το μεγαλύτερο κεφάλαιο.

Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί δίνουν ευκαιρίες για ακαδημαϊκή έρευνα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι – που είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν προς τα εμπρός στην καινοτομία- έχουν μια καλύτερη ευκαιρία να λάμψουν. Η τύχη μπορεί επίσης να μας κάνει πιο γενναιόδωρους. Μια άλλη μελέτη, από τον συγγραφέα της επιτυχίας και της τύχης Robert Frank, έδειξε ότι όταν οι τυχεροί άνθρωποι ή καλότυχοι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here