Κορωνοϊός Επιπλοκές: Προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη

Ενώ το σύνδρομο μετά τον Covid είναι μια γνωστή κατάσταση στην οποία ορισμένοι ασθενείς συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα τύπου Covid για μήνες, οι γιατροί της πόλης έχουν παρατηρήσει τώρα μια εξουθενωτική λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης σε ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για τον ιικό πυρετό.

Στο Νοσοκομείο Nanavati στο Juhu, έξι ηλικιωμένοι ασθενείς με λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης ή απόστημα υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε τέσσερις εβδομάδες. «Χρειάζονταν νοσηλεία για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της μόλυνσης Covid-19», δήλωσε ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης Δρ Mihir Bapat. Η μόλυνση ήταν τόσο σοβαρή που χρειάστηκαν πέντε χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη και βαριά αντιβιοτικά. «Θα χρειαστούν τρεις μήνες για να κινηθούν κανονικά», δήλωσε ο Δρ Μπαπάτ.

Για τον κάτοικο του Vasai, Renold Sirwel, οι ιατρικοί λογαριασμοί από τότε που έπαθε Covid τον Σεπτέμβριο ήταν πάνω από 15 εκατομμύρια Rs. Ο 68χρονος είχε τέσσερις νοσηλείες, μια χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης και μια νοσοκόμα να γυρίζει στο σπίτι τρεις φορές την ημέρα για να χορηγήσει IV αντιβιοτικά που κοστίζουν 7.000 Rs καθημερινά.

«Ο πατέρας μου δεν αρρώστησε ποτέ και περπατούσε 10 χιλιόμετρα καθημερινά μέχρι να πάθει τον Κόβιντ», είπε ο γιος του Βινίτ. Εισήχθη σε τοπικό νοσοκομείο για 10 ημέρες και έλαβε remdesivir για θεραπεία. Μέσα σε λίγες μέρες από την επιστροφή του στο σπίτι, μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο με βασανιστικό πόνο στην πλάτη. Τους επόμενους δύο μήνες, επισκέφθηκε τους γιατρούς καθώς ο πόνος του επιδεινώθηκε και άρχισε τη θεραπεία για τη φυματίωση της σπονδυλικής στήλης.

Παραπέμφθηκε στον Δρ Bapat και μια βιοψία της σπονδυλικής στήλης έδειξε αρνητικά κατά gram βακτήρια που βρέθηκαν μόνο σε νοσοκομειακές ΜΕΘ. Ο Sirwel, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση σπονδυλικής στήλης στο Ναναβάτι στις 7 Δεκεμβρίου και πήρε εξιτήριο δύο εβδομάδες αργότερα, πρέπει να λάβει αντιβιοτικά όπως κολιστίνη και τιγεκυκλίνη για τρεις εβδομάδες.

Ενώ οι Sirwels αναρωτιούνται τι οδήγησε στη λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης, οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν είναι λοίμωξη που σχετίζεται με το Covid. «Είναι πιθανό να σχετίζεται με χαμηλή ανοσία που έχουν οι ασθενείς Covid», δήλωσε ο Δρ Bapat.

Ένας άλλος χειρουργός της σπονδυλικής στήλης, ο Δρ Samir Dalvie από το νοσοκομείο Hinduja, Mahim, είδε επίσης περιπτώσεις αποστημάτων της σπονδυλικής στήλης σε ασθενείς που ανάρρωσαν από το Covid «Το Covid επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά μολύνσεις που θα μπορούσαν να ήταν λανθάνουσες και να ξεσπάσουν», είπε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here