Κρασί Χαρακτηριστικά: Προτιμήστε το κόκκινο για λόγους υγείας

Είτε προτιμάτε το λευκό ή το κόκκινο κρασί είναι γενικά ζήτημα γεύσης. Αλλά αν θέλετε την πιο υγιεινή επιλογή, ποια θα πρέπει να επιλέξετε; Το κόκκινο κρασί τράβηξε μεγάλη προσοχή που υποστηρίζεται από την έρευνα ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας. Το λευκό κρασί έχει τα ίδια οφέλη;

Η κύρια διαφορά μεταξύ του λευκού και του κόκκινου κρασιού έχει να κάνει με το χρώμα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Έχει επίσης να κάνει με το εάν ο χυμός σταφυλιών έχει υποστεί ζύμωση με ή χωρίς τη φλούδα του σταφυλιού.

Για την παρασκευή λευκού κρασιού, πιέζονται τα σταφύλια και αφαιρούνται οι φλούδες, οι σπόροι και οι μίσχοι πριν από τη ζύμωση. Ωστόσο, για την παρασκευή κόκκινου κρασιού, τα θρυμματισμένα κόκκινα σταφύλια μεταφέρονται απευθείας στους κάδους και ζυμώνονται με τη φλούδα, τους σπόρους και τους μίσχους. Οι φλούδες των σταφυλιών προσδίδουν στο κρασί τη χρωστική του, καθώς και πολλές από τις διακριτικές ενώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί. Ως αποτέλεσμα της διατήρησης των σταφυλιών, το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτές τις φλούδες, όπως οι τανίνες και η ρεσβερατρόλη. Το λευκό κρασί έχει επίσης μερικές από αυτές τις υγιείς φυτικές ενώσεις, αλλά γενικά σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες.

Πολλές διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού, συμπεριλαμβανομένων των Pinot Gris, Syrah και Cabernet Sauvignon. Ενώ οι κόκκινες ποικιλίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, το λευκό κρασί μπορεί πραγματικά να παρασκευαστεί από κόκκινα ή άσπρα σταφύλια. Για παράδειγμα, η παραδοσιακή γαλλική σαμπάνια παρασκευάζεται με το κόκκινο σταφύλι Pinot Noir.

Πολλές χώρες παράγουν κρασί. Ορισμένες από τις κύριες αμπελουργικές περιοχές είναι στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Ενώ οι περισσότερες περιοχές καλλιεργούν διάφορους τύπους ποικιλιών σταφυλιών, ορισμένα μέρη είναι ιδιαίτερα γνωστά για ένα ή δύο, όπως το Napa Valley Chardonnay, το ισπανικό Tempranillo και το Southin Chenin Blanc.

Εάν πρόκειται να πιείτε κρασί λοιπόν, φαίνεται σαφές ότι το κόκκινο κρασί είναι σημαντικά πιο υγιεινό – ή λιγότερο κακό – από το λευκό κρασί. Με άλλα λόγια, το κόκκινο κρασί είναι ο ξεκάθαρος νικητής όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία. Τούτου λεχθέντος, η κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει ποτέ να προωθείται ως τρόπος βελτίωσης της υγείας, δεδομένου ότι οι βλαβερές συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες εάν πίνετε πολύ.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μελέτες που δείχνουν οφέλη έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποδείξουν αιτία και αποτέλεσμα. Εάν σας αρέσει να πίνετε κρασί, το κόκκινο κρασί είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ (ή αποφυγή του) είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here