Γιαούρτι Ιδιότητες: Τα οφέλη του στην καλή υγεία

Το γιαούρτι καταναλώνεται από ανθρώπους για εκατοντάδες χρόνια. Είναι πολύ θρεπτικό και το να τρώτε τακτικά μπορεί να ενισχύσει διάφορες πτυχές της υγείας σας. Για παράδειγμα, το γιαούρτι έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, καθώς και βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

1. Είναι πλούσιο σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Το γιαούρτι περιέχει σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας. Είναι γνωστό ότι περιέχει πολύ ασβέστιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για υγιή δόντια και οστά. Μόνο ένα φλιτζάνι παρέχει το 49% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, ιδίως βιταμίνη Β12 και ριβοφλαβίνη, και οι δύο μπορεί να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και ορισμένα γενετικά ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Ένα φλιτζάνι παρέχει επίσης το 38% της καθημερινής σας ανάγκης για φώσφορο, 12% για μαγνήσιο και 18% για κάλιο. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών. Ένα θρεπτικό συστατικό που το γιαούρτι δεν περιέχει φυσικά είναι η βιταμίνη D, αλλά συνήθως εμπλουτίζεται με αυτό. Η βιταμίνη D προάγει την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της κατάθλιψης.

2. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Το γιαούρτι παρέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα πρωτεΐνης, με περίπου 12 γραμμάρια ανά 7 200 γραμμάρια. Η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει το μεταβολισμό αυξάνοντας την ενεργειακή σας δαπάνη ή τον αριθμό των θερμίδων που καίτε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης είναι επίσης σημαντική για τη ρύθμιση της όρεξης, καθώς αυξάνει την παραγωγή ορμονών που σηματοδοτούν την πληρότητα. Μπορεί να μειώσει αυτόματα τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε συνολικά, κάτι που είναι ευεργετικό για τον έλεγχο του βάρους. Σε μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν σνακ γιαούρτι ήταν λιγότερο πεινασμένα και κατανάλωναν 100 λιγότερες θερμίδες στο δείπνο, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σνακ χαμηλότερης πρωτεΐνης με την ίδια ποσότητα θερμίδων. Τα εφέ προώθησης της πληρότητας γιαουρτιού είναι ακόμη πιο εμφανή αν τρώτε ελληνικό γιαούρτι, το οποίο είναι μια πολύ παχιά ποικιλία που έχει στραγγιστεί. Είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνες από το κανονικό γιαούρτι, παρέχοντας 22 γραμμάρια ανά 200 γραμμάρια. Το ελληνικό γιαούρτι έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον έλεγχο της όρεξης και καθυστερεί τα συναισθήματα της πείνας περισσότερο από το κανονικό γιαούρτι με λιγότερη πρωτεΐνη.

3. Μπορεί να προωθήσει τη διαχείριση βάρους

Το γιαούρτι έχει πολλές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η οποία λειτουργεί μαζί με το ασβέστιο για την αύξηση των επιπέδων ορμονών που μειώνουν την όρεξη, όπως το πεπτίδιο YY και το GLP-1. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, ποσοστό σωματικού λίπους και περιφέρεια μέσης. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, μπορεί να μειώσει την επίπτωση της παχυσαρκίας. Αυτό είναι αντίθετο με αυτό που πιστεύαμε προηγουμένως σχετικά με την πρόσληψη λίπους και την αύξηση βάρους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε γιαούρτι τείνουν να τρώνε καλύτερα συνολικά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το τρώνε. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλότερη περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με την περιεκτικότητά του σε χαμηλές θερμίδες.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here