Τουρκία: Ρεκόρ πτώσης για τη δημοτικότητα του Ερντογάν


Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ σημειώνει σε δημοσκoπήσεις η στήριξη προς το ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, υπολογίσιμο μέρος των άλλοτε υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου του έχουν γυρίσει πλέον την πλάτη, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσελκύσουν αυτούς τους ψηφοφόρους, που θεωρείται πως θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον της Τουρκίας.

Ως κομβικής σημασίας εξέλιξη για πολλούς ψηφοφόρους ήταν η αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, τον Μάρτιο, που έπληξε εκ νέου τη λίρα. Πολλοί πολίτες φαίνονται να συνειδητοποιούν πως οι ριζοσπαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του Ερντογάν στην οικονομία δεν βελτιώνουν την κατάσταση.

Η λίρα έχει υποχωρήσει άνω του 13% έναντι του δολαρίου από τότε που αποπέμφθηκε ο εν λόγω διοικητής, ο οποίος είχε θεωρηθεί «φιλικός» προς τις αγορές, μετά από μια μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων. Η απόφαση της αποπομπής του Αγκμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, σηματοδότησε μια απότομη αλλαγή της αντιμετώπισης των επενδυτών προς τις τουρκικές αγορές. Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια ανορθόδοξη θέση πως τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τον πληθωρισμό, και έχει αποπέμψει τρεις διοικητές μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Δημοσκόπηση της Metropoll τον Απρίλιο δείχνει πως η υποστήριξη προς το ΑΚΡ είναι πλέον στο 27%, εξαιρουμένων των αναποφάσιστων- το χαμηλότερό της επίπεδο από τη δημιουργία του κόμματος.

Ο Ερντογάν ο ίδιος βλέπει τη δημοτικότητά του να σημειώνει πτώση άνευ προηγουμένου στις δημοσκοπήσεις, καθώς το χάσμα μεταξύ αυτού και των πιθανών αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές αυξάνεται.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, βρίσκονται πάνω από 10% πάνω από τον Ερντογάν, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Επίσης, καλύτερα από τον Ερντογάν τα πάει και η Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού Κόμματος», σύμφωνα την έρευνα της Metropoll τον Απρίλιο και της Turkiye Raporu τον Μάιο.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται πίσω από τον Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις. Ο Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ αναμένεται να ηγηθούν προσπαθειών για συμφωνία σε έναν κοινό υποψήφιο.

Ένας συνδυασμός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, υψηλής ανεργίας και των μέτρων για τον κορονοϊό πλήττει τη βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν έχει προβεί σε σωστούς χειρισμούς στην οικονομία και έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος κατά τα δύο χρόνια που ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών.

Η ενισχυόμενη αντίληψη περί λάθος χειρισμών στην οικονομία, μαζί με τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, θεωρούνται οι κύριοι λόγοι για την πτώση της στήριξης, είπε ο Οζέρ Σενκάρ, επικεφαλής της Metropoll. Επίσης, μεταξύ των υπόλοιπων λόγων συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις εν μέσω αυστηρών κατά τα άλλα μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς και η απόφαση να εξαιρεθούν οι τουρίστες από το lockdown, σύμφωνα με τον Σενκάρ και την Turkiye Raporu.

Το 17% αυτών που ψήφισαν το ΑΚΡ το 2018 λένε ότι δεν θα το ξαναψηφίσουν, σύμφωνα με την έρευνα της Turkiye Raporu. Πάντως, αν και η στήριξη στον Ερντογάν έχει μειωθεί, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν «περάσει» ακόμα σε κάποιο άλλο κόμμα εν όψει των εκλογών του 2023. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οι αναποφάσιστοι είναι πάνω από το 15%.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ