Αυτοπροστασία: Άτομα που δίνουν με σκοπό να λάβουν

Αυτοπροστασία: Άτομα που δίνουν με σκοπό να λάβουν. Μερικές φορές δεν σας ευνοούν, αλλά σας αυξάνουν την υποχρέωση.

Μερικές φορές δεν σου κάνουν χάρες, αλλά κάνουν δουλειές για σένα. Τα κακά νέα είναι ότι δεν σου λένε ανοιχτά. Αντιθέτως: μεταβιβάζουν τη βοήθειά τους ως πράξη γενναιοδωρίας. Και όταν το σκεφτείτε, θα σας πάρουν από τα μούτρα για αυτό που έκαναν για εσάς. Ή χειρότερα: θα σου επιβάλλουν υποχρεώσεις που δεν συμφώνησες ποτέ. Όσοι ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο κρύβονται πίσω από μια ψευδή έννοια ευγνωμοσύνης. Πιστεύουν ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να τους επιστραφεί. Ποτέ δεν αναρωτιούνται αν και το άλλο άτομο σκέφτεται έτσι. Απλά εμφανίζονται ή περιμένουν να κάνεις κάτι γι’ αυτούς, ακόμα και χωρίς να τους ζητηθεί. Διαφορετικά, οργανώνουν μια οργή και κάνουν επίδειξη θυματοποίησης.

Επιτέλους συνειδητοποιείς ότι η χάρη δεν ήταν χάρη, αλλά παγίδα. Στις περιπτώσεις αυτές, η ενίσχυση αυτή θέτει σε κίνηση έναν μηχανισμό ελέγχου και χειρισμού, τον οποίο ο άλλος θα ενεργοποιήσει όταν χρειάζεται. Και αυτό που το κάνει να εξαπατά είναι ότι είναι ένα είδος σύμβασης που δεν έχετε υπογράψει ποτέ.  Όταν πρόκειται για μια στενότερη σχέση, η οποία συνεπάγεται ισχυρότερες σχέσεις ή δεσμούς, τόσο η εύνοια όσο και η ευγνωμοσύνη, καταρχήν, θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερες. Βοηθήστε την οικογένειά σας, τον σύντροφό σας ή έναν φίλο σας, επειδή θέλετε, επειδή μπορείτε και επειδή σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Όταν το κάνεις, νιώθεις ικανοποίηση. Δεν έχετε ένα νοητικό σημειωματάριο όπου το καταγράφετε ως εισπρακτέο. Αν έχεις λογαριασμούς, μην πεις ότι έκανες χάρη, αλλά ξεκίνησες μια διαπραγμάτευση. Ένα ρητό λέει “μια χάρη, για να είναι χάρη, πρέπει να έχει την αχαριστία”. Ο ισχυρισμός αυτός είναι απολύτως έγκυρος. Η εύνοια είναι καρπός της γενναιοδωρίας, της συνειδητοποίησης ότι κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη πρέπει να υποστηρίζεται από εκείνους που είναι σε θέση να το κάνουν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here