Απώλεια μνήμης: Πώς η καθιστική ζωή την επιτείνει

Απώλεια μνήμης: Πώς η καθιστική ζωή την επιτείνει. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που, παρά τη σωματική άσκηση, ζουν μια καθιστική ζωή τον υπόλοιπο χρόνο. Αναρωτηθήκατε ποτέ εάν αυτό θα είχε επιπτώσεις στην υγεία; Και στον εγκέφαλό μας;

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία γενικά και, συγκεκριμένα, για τη δομή και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Αν και σε μικρότερο βαθμό, έχει αρχίσει να διερευνά τις επιπτώσεις που έχει ένας καθιστικός τρόπος ζωής σε αυτά τα ίδια σημεία. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που, παρά τη σωματική άσκηση, το υπόλοιπο της ημέρας ζουν μια καθιστική ζωή.

Ορισμένες μελέτες έχουν ακόμη δείξει ότι ένας καθιστικός τρόπος ζωής θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της γνωστικής μείωσης που σχετίζεται με την ηλικία και δείχνει ότι το 13% των περιπτώσεων Alzheimer παγκοσμίως μπορεί να αποδοθεί στον καθιστικό τρόπο ζωής. Υπό αυτήν την έννοια, η μείωση αυτού του τρόπου ζωής κατά 25% θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερες από ένα εκατομμύριο περιπτώσεις. Στη γνωστική εξασθένηση, εμφανίζεται ατροφία μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται μέσος κροταφικός λοβός, που σχετίζεται με διαταραχή της μνήμης και νόσο του Alzheimer.

Έτσι, σε πολλές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την κατάσταση αυτής της περιοχής, ειδικά αυτή του ιππόκαμπου. Η επαρκής ροή του αίματος είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και καθυστερεί την επιδείνωση. Ενώ η σωματική δραστηριότητα την αυξάνει, ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλάζει τον γλυκαιμικό έλεγχο και, μαζί του, μειώνει τη ροή του αίματος. Στην πραγματικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι σε 5 χρόνια, υπάρχει σχέση μεταξύ καθιστικού τρόπου ζωής με μείωση της ποσότητας της λευκής ύλης. Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει η άσκηση βελτιώνει την απόδοση των γνωστικών λειτουργιών, της εγκεφαλικής αγγειοποίησης και της νευρογένεσης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here