Τύποι ευτυχίας: Τι λέει μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας

Τύποι ευτυχίας: Τι λέει μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι ευτυχίας και ότι ο καθένας έχει τη δική του γεύση. 

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν οι Aaron C. Weidman και Elizabeth W. Dunn, υπάρχουν τρεις τύποι ευτυχίας και κανένας από αυτούς δεν σχετίζεται με τον καταναλωτισμό ή το χρήμα. Οι ερευνητές ξεκίνησαν από άλλες μελέτες στις οποίες επισημάνθηκε ότι τα χρήματα και η κατανάλωση δεν παρείχαν αυθεντική ευδαιμονία. Ωστόσο, η πρόσβαση σε ορισμένα “βιωματικά προϊόντα”, όπως δείπνα σε ειδικά μέρη ή ταξίδια, δημιούργησε μεγάλη ικανοποίηση.

Ένας από τους τύπους ευτυχίας είναι προγνωστικός. Όπως υποδηλώνει το όνομα, έχει να κάνει με αυτές τις υποκειμενικές αισθήσεις που βιώνουν πριν από ένα γεγονός ή ένα γεγονός που εκτιμάται ιδιαίτερα. Θεωρείται ότι αυτή η κατάσταση θα φέρει ευτυχία και για αυτό οι άνθρωποι αισθάνονται ευτυχισμένοι, ακόμη και πριν συμβεί. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τις προετοιμασίες για ένα υπέροχο ταξίδι που ονειρεύεστε . Κάθε λεπτομέρεια του σχεδιασμού γίνεται εξαιρετικά απολαυστική. Το ταξίδι ξεκινά στο μυαλό και από τότε παρέχει ένα αίσθημα απόλαυσης και ενθουσιασμού.

Ο Weidman και ο Dunn επισημαίνουν ότι το 2ο από τα είδη της ευτυχίας είναι στιγμιαίο. Αναφέρεται στην ευχαρίστηση και την ικανοποίηση που βιώνεται ακριβώς τη στιγμή της ζωής μιας εμπειρίας που εκτιμάται ως εξαιρετικά θετική και που δίνει ένα αίσθημα ικανοποίησης. Με άλλα λόγια, κάνει κάποιον να αισθάνεται σαν να είναι «ολόκληρος». Στην έρευνα, ονομάζεται «λυκόφως ευτυχία» σε αυτή τη μορφή ευτυχίας που λαμβάνει χώρα αφού ζήσει μια πολύ ευχάριστη, ικανοποιητική ή πλήρη κατάσταση. Συνίσταται βασικά από τη συναισθηματική μνήμη του τι συνέβη. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που υπενθυμίζεται, αυτή η χαρά που έγινε αισθητή εκείνη τη στιγμή ξαναβιώνεται εν μέρει. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν κοιτάζουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Η ανάμνηση των ευτυχισμένων στιγμών φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here