Αλλεργία στη φράουλα: Συμπτώματα και διαχείριση

Μια μπουκιά σε μια ώριμη φράουλα μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία. Αλλά εάν έχετε αλλεργία στη φράουλα, η κατανάλωση αυτών των κόκκινων μούρων μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα εξάνθημα, ένα παράξενο συναίσθημα στο στόμα σας ή ακόμα και μια πιο σοβαρή αντίδραση, όπως η αναφυλαξία. Εάν είστε αλλεργικοί στις φράουλες, θα πρέπει να αποφύγετε τα  συγκεκριμένα φρούτα και πιθανώς παρόμοια φρούτα, για να αποφύγετε μια αλλεργική αντίδραση.

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να αναπτυχθούν μέσα σε λίγα λεπτά ή έως και δύο ώρες μετά την κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής. Τα συμπτώματα αλλεργίας στα τρόφιμα περιλαμβάνουν: σφίξιμο στο λαιμό, κνησμός ή μυρμήγκιασμα στο στόμα, δερματικά εξανθήματα, όπως κνίδωση ή έκζεμα, φαγούρα στο δέρμα, συριγμός, βήχας, συμφόρηση, ναυτία, πόνοι στο στομάχι, εμετος, διάρροια, ζαλάδα.

Μπορεί να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ήπιες ή μέτριες αλλεργίες με αντιισταμινικά. Αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) δεν θα βοηθήσουν εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Μια σοβαρή αλλεργία στις φράουλες μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία.

Η αναφυλαξία προκαλεί πολλά συμπτώματα ταυτόχρονα και απαιτεί άμεση επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Τα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν: πρήξιμο της γλώσσας, φραγμένος αεραγωγός ή πρήξιμο στο λαιμό, σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης, γρήγορος παλμός, ζαλάδα, απώλεια συνείδησης. Η αναφυλαξία πρέπει να αντιμετωπίζεται με επινεφρίνη. Τα συμπτώματα δυσανεξίας μπορεί να καθυστερήσουν και μπορεί να χρειαστούν έως και 72 ώρες για να εμφανιστούν.

Η διαβίωση με αλλεργία στη φράουλα μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά δεν θα πρέπει να εμφανίσετε συμπτώματα αλλεργίας εάν αποφύγετε φράουλες και άλλα τρόφιμα που την προκαλούν. Οι φράουλες χρησιμοποιούνται για τη γεύση πολλών τροφίμων, επομένως θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι δεν βρίσκονται σε μεταποιημένα τρόφιμα.

Όταν βγείτε για φαγητό, ενημερώστε τον σερβιτόρο σας για την αλλεργία σας και βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε ετοιμάζει φαγητό για εσάς γνωρίζει την αλλεργία σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αλλεργίας σας στη φράουλα, ίσως θελήσετε να τις επαναφέρετε στη διατροφή σας κάποια στιγμή για να δείτε εάν εξακολουθείτε να έχετε την αλλεργία. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας πριν το δοκιμάσετε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here