Άγχος Θανάτου: Τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της θανατοφοβίας

Η θανατοφοβία αναφέρεται συνήθως ως ο φόβος του θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να είναι φόβος θανάτου ή φόβος της διαδικασίας θανάτου. Είναι φυσικό για κάποιον να ανησυχεί για την υγεία του καθώς μεγαλώνει. Είναι επίσης κοινό για κάποιον να ανησυχεί για τους φίλους και την οικογένειά του.

Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, αυτές οι ανησυχίες μπορούν να εξελιχθούν σε πιο προβληματικές ανησυχίες και φόβους. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία δεν αναγνωρίζει επίσημα τη θανατοφοβία ως διαταραχή. Αντ ‘αυτού, το άγχος που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος λόγω αυτού του φόβου συχνά αποδίδεται στο γενικό άγχος. Τα σημεία και τα συμπτώματα της θανατοφοβίας περιλαμβάνουν: ανησυχία, φόβο, δυσφορία, ενώ η θεραπεία επικεντρώνεται στον επαναπροσδιορισμό των φόβων μιλώντας για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου; Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φόβο για τον θάνατο ή να φοβούνται τη σκέψη του θανάτου. Αυτές οι συνήθειες, συμπεριφορές ή παράγοντες προσωπικότητας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης από θανατοφοβία:

Ηλικία

Το άγχος του θανάτου κορυφώνεται στα 20 του ατόμου. Ξεθωριάζει ωστόσο καθώς μεγαλώνουν.

Γένος

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν άγχος θανάτου στα 20 τους. Ωστόσο, οι γυναίκες εμφανίζουν δευτερογενή άνοδο της θανατοφοβίας τους στα 50 τους.

Γονείς κοντά στο τέλος της ζωής

Έχει προταθεί ότι τα ηλικιωμένα άτομα αντιμετωπίζουν λιγότερη θανατοφοβία από τους νεότερους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι μπορεί να φοβούνται τη διαδικασία θανάτου ή να χάσουν την υγεία του. Τα παιδιά τους, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να φοβούνται το θάνατο. Είναι επίσης πιο πιθανό να πουν ότι οι γονείς τους φοβούνται να πεθάνουν λόγω των δικών τους συναισθημάτων.

Ταπεινότητα

Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο ταπεινοί είναι πιο πιθανό να ανησυχούν για το θάνατό τους. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ταπεινότητας αισθάνονται λιγότερη αυτο-σημασία και είναι πιο πρόθυμα να αποδεχτούν το ταξίδι της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος θανάτου.

Προβλήματα υγείας

Άτομα με περισσότερα σωματικά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόβο και άγχος όταν σκέφτονται το μέλλον τους.

Το να ανησυχείτε για το μέλλον σας ή το μέλλον ενός αγαπημένου σας προσώπου είναι φυσιολογικό. Ενώ μπορούμε να ζήσουμε τη στιγμή και να απολαύσουμε ο ένας τον άλλο, ο φόβος του θανάτου μπορεί ακόμα να μας ανησυχεί. Εάν η ανησυχία μετατραπεί σε πανικό ή αισθάνεστε υπερβολικά ακραία για να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια.

Ένας γιατρός ή θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων και πώς να ανακατευθύνετε τα συναισθήματά σας. Εάν οι ανησυχίες σας για το θάνατο σχετίζονται με μια πρόσφατη διάγνωση ή την ασθένεια ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειας, η συζήτηση με κάποιον για αυτό που αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι χρήσιμη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here