Σύστημα υγείας δαπάνες: ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά

Σύστημα υγείας δαπάνες: Μια δαπάνη ανά άτομο 11.072 $ τοποθετεί τις ΗΠΑ πολύ μπροστά από κάθε άλλη χώρα στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής μόλις 78,5 ετών, η κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης μόνο 84% και η κατάταξη HDI του 15ου στον κόσμο δεν ταιριάζουν με αυτές τις δαπάνες. Συγκριτικά, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία δαπανά συγκριτικά χαμηλά 3.426 $ ανά άτομο για υγειονομική περίθαλψη, έχει υψηλότερο προσδόκιμο ζωής 79 ετών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό το πρόβλημα στο αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ένα βασικό ζήτημα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς βασικό δικαίωμα στη θεραπεία. Εκτός των ΗΠΑ, πολλές χώρες έχουν αυτή τη βασική δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, πράγμα που σημαίνει ότι η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να υπερβεί την αξία της, αλλιώς περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες. Επειδή τα ιδιωτικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν αυτήν την εναλλακτική λύση για να ελέγχουν τις τιμές, μπορούν να χρεώνουν υπερβολικά για τις υπηρεσίες τους.

Η περίπλοκη δομή της υγειονομικής περίθαλψης έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο σε αυτές τις δαπάνες. Οι διοικητικές αμοιβές κοστίζουν μόνο τους ασφαλιστές και τους παρόχους των ΗΠΑ 812 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ή 34,2 τοις εκατό των εθνικών δαπανών για την υγεία εκείνο το έτος.

Πώς συγκρίνονται οι άλλες χώρες στις δαπάνες;

Η Ελβετία έρχεται στη δεύτερη πιο ακριβή, ξοδεύοντας 7.732 $ ανά άτομο. Ωστόσο, με το δεύτερο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, στα 83,6 χρόνια, και τη δεύτερη υψηλότερη κατάταξη HDI στον κόσμο, αυτό το κεφάλαιο κατανέμεται αποτελεσματικά.

Παρά την τακτική κριτική, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) είναι αποτελεσματική όταν συγκρίνει τις κυβερνητικές δαπάνες με τα αποτελέσματα της ανθρώπινης ανάπτυξης και της διάρκειας ζωής. Ενώ οι επικριτές επισημαίνουν ότι η Ελβετία επιτυγχάνει τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου στην Ευρώπη ή η Γερμανία έχει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με συνέπεια ποιότητας, δεν τα συγκρίνει με το επίπεδο δαπανών.

Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τη Γερμανία, με χαμηλότερη χρηματοδότηση υγειονομικής περίθαλψης από ό, τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες. Οι Ελβετοί ξοδεύουν 3.079 $ περισσότερα για την υγειονομική περίθαλψη ανά άτομο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γερμανία ξοδεύει 1.993 $ περισσότερα ανά άτομο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κριτικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτές τις τεράστιες διαφορές στις δαπάνες όταν συζητούν τα αποτελέσματα που παρέχει το NHS. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοιχούσε στις ελβετικές δαπάνες ανά άτομο, θα δαπανήθηκαν επιπλέον 206 δισεκατομμύρια δολάρια για την υγειονομική περίθαλψη ετησίως.

Συνολικά, η Σιγκαπούρη κατέχει την πρώτη θέση. Κατατάχθηκε στην 6η θέση στην κατάταξη των συστημάτων υγείας του ΠΟΥ το 2000 και κατατάχθηκε από το Bloomberg ως το πιο αποτελεσματικό στον κόσμο το 2014, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θεωρείται ιδιαίτερα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Σιγκαπούρη έχει ένα πολύ δημοφιλές μοντέλο. Για να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση που λαμβάνουν εντελώς δωρεάν υπηρεσίες, τα άτομα πληρώνουν μέρος του κόστους, ενώ τα υπόλοιπα επιδοτούνται. Αυτό αποθαρρύνει τα άτομα από τη συνεπή και άσκοπη χρήση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που δεν χρειάζονται.

Πώς μπορούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να γίνουν πιο αποτελεσματικά;

Αντιμετώπιση της υπερβολικής θεραπείας

Η υπερθεραπεία ορίζεται ως μια υποβέλτιστη «θεραπεία που είναι υπερβολική ή πολύ συχνή». Ένα παράδειγμα υπερθεραπείας είναι η υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών που έχουν ως αποτέλεσμα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Η υπερθεραπεία είναι τόσο κίνδυνος για τον ασθενή όσο και η θεραπεία – και οι δύο μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ωστόσο, η άσκοπη κατανομή πόρων αυξάνει επίσης το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όπου η δαπάνη ανά ασθενή είναι εξαιρετικά υψηλή αλλά η διάρκεια ζωής παραμένει χαμηλή, η υπερβολική θεραπεία θα μπορούσε να είναι η αιτία. Η εξατομίκευση της θεραπείας του ασθενούς και η αποφυγή της εφαρμογής γενικών θεραπειών, βοηθά στη βελτιστοποίηση της θεραπείας, καθώς και στην κατανομή των κατάλληλων πόρων.

Αποτρεπτική υπερβολική χρήση

Ενώ η υπερβολική θεραπεία οφείλεται σε πρακτικές παρόχων, η υπερβολική χρήση είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των ασθενών, αλλά επηρεάζεται από τη συνολική πολιτική για την υγεία και την εκπαίδευση. Ένα βασικό συμπέρασμα από την επιτυχία της Σιγκαπούρης είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών για τη μείωση της σπατάλης πόρων υγειονομικής περίθαλψης. Η χρήση δεδομένων σχετικά με τις εισαγωγές και τις δημόσιες συμπεριφορές που βλάπτουν την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ένας εύκολος τρόπος για τον εντοπισμό περιπτώσεων υπερβολικής χρήσης.

Αυτά μπορούν στη συνέχεια να μειωθούν με την περαιτέρω εκπαίδευση σχετικά με τις καταστάσεις που αποτελούν ένα ταξίδι στην Α & Ε ​​ή ένα κάλεσμα ασθενοφόρων, στοχοθετημένη επίγνωση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορούν να προληφθούν ή πρόστιμα για υπερβολική χρήση. Αυτές οι πρακτικές επηρεάζουν τη δημόσια συμπεριφορά για να μειώσουν την επιβάρυνση για την υγειονομική περίθαλψη, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα.

Βελτιστοποίηση της διαχείρισης

Ένα από τα υψηλότερα κόστη σε οποιοδήποτε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι η διοίκηση, χωρίς καμία σχέση μεταξύ υψηλότερων δαπανών διαχειριστή και καλύτερης ποιότητας φροντίδας. Ορισμένα συστήματα, όπως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν πολλούς ιδιωτικούς ασφαλιστές που μπορούν να αυξήσουν δραστικά το κόστος. Ένα αποκεντρωμένο δίκτυο κυρίως ιδιοκτητών νοσοκομείων οδηγεί επίσης σε αυξημένο κόστος κατά τη μετακίνηση και την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών. Η έλλειψη συνολικών δεδομένων μειώνει επίσης την ικανότητα βελτιστοποίησης και μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς οι επιτηρητές δεν μπορούν εύκολα να αναλύσουν ζητήματα εντός των διαδικασιών.

Ο Martyn Goodhand, Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Technologies, σχολιάζει τα ευρήματα αυτής της έρευνας: «Τα δεδομένα και τα διοικητικά συστήματα είναι το κλειδί για τη βελτιστοποίηση. Πολλά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που αναλύουμε έχουν μια ποικιλία λογισμικού συλλογής δεδομένων για διαφορετικά τμήματα. Αυτά τα συστήματα δεν είναι συμβατά και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Έτσι, το κόστος διαχειριστή αυξάνεται όταν η διαδικασία θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here