Εγκέφαλος δυνατότητες: Πώς να τις αξιοποιήσετε για μια καλύτερη ζωή [pic,vid]

Εγκέφαλος δυνατότητες: Πώς να τις αξιοποιήσετε για μια καλύτερη ζωή. Πολλές από τις ιδέες και τις μεταφορές στη λαϊκή κουλτούρα σχετικά με το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν αντέχουν στην εξερεύνηση.

Αυτό είναι ένα θέμα που κυριαρχεί στο νέο βιβλίο της Lisa Feldman Barrett “Επτακόσια μισό Μαθήματα για τον Εγκέφαλο”. Η Barrett είναι διακεκριμένη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Βορειοανατολικό Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου διευθύνει το Διεπιστημονικό Εργαστήριο Συναισθηματικών Επιστημών του σχολείου. Η ίδια συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση της θεμελιώδους φύσης του συναισθήματος. Η πρωτοποριακή έρευνά της στη νευροεπιστήμη την έφερε ανάμεσα στο 1% των πιο δημοφιλών επιστημόνων στον κόσμο, και μια Υποτροφία Guggenheim 2019 στη νευροεπιστήμη.

Σχετικά με το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει προβλέψεις για το τι περιμένει να δει, το χαρακτηρίζει ως “προσεκτικά ελεγχόμενη ψευδαίσθηση.” Πώς το μυαλά μάς δίνουν πληροφορίες για τον κόσμο που δεν είναι ακριβώς αλήθεια; “Σκέψου την τελευταία φορά που έπινες ένα ποτήρι νερό. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα νιώθεις λιγότερο διψασμένος. Και αυτό είναι πραγματικά ένα αξιοσημείωτο πράγμα, επειδή το νερό που πίνετε δεν φτάνει στο αίμα σας για περίπου 20 λεπτά. Πώς αυτό το νερό σβήνει τη δίψα σου τόσο γρήγορα; Και η απάντηση είναι επειδή ο εγκέφαλός σας έχει μάθει από την εμπειρία του παρελθόντος ότι το πόσιμο νερό σας κάνει λιγότερο διψασμένο, έτσι ο εγκέφαλός σας κάνει μια πρόβλεψη.

Πώς οργανώνεται ο εγκέφαλος

Προβλέπει ότι θα νιώθεις λιγότερο διψασμένος, και η πρόβλεψη γίνεται η εμπειρία σου, και έτσι η δίψα σου μειώνεται γρήγορα. Αυτό που κάνει ο εγκέφαλός σας είναι να προβλέπει. Η διαδικασία είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατη για εσάς. Αλλά συμβαίνει κάτω από το “καπό” και όλα όσα έχετε βιώσει είναι ένας συνδυασμός του τι έχετε στο κεφάλι σας. Έχουμε έναν εγκέφαλο που εκκινεί τις ενέργειές και προετοιμάζει την εμπειρία με βάση αυτά που ξέρουμε ή βιώσει ο ίδιος στο παρελθόν.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here