Υψηλές προσδοκίες: Μπορεί να μας στήνουν παγίδα

Υψηλές προσδοκίες: Μπορεί να μας στήνουν παγίδα. Οι προσδοκίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως ώθηση για την επίτευξη αυτού που θέλουμε. Ωστόσο, όταν είναι πολύ ψηλά, μπορούν επίσης να παίξουν εναντίον μας.

Η δημιουργία και η διατήρηση των προσδοκιών είναι μέρος του καθενός μας. Όλοι έχουμε προηγούμενες ιδέες για τους σκοπούς που θέλουμε να πετύχουμε και, με τη σειρά του, προσδοκίες για το τι θα συμβεί. Οι προσδοκίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως ώθηση για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε: σχέδια. Στην πραγματικότητα, αυτό που ελπίζουμε μπορεί να επηρεάσει αυτό που επιτυγχάνουμε, όπως αναφέρει ο ψυχολόγος Robert Rosenthal στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο American Scientist. Σε αυτό το κείμενο έδειξε πώς οι προσδοκίες των ερευνητών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους.

Έτσι, οι προσδοκίες περιέχουν ένα κίνητρο για βελτίωση. Ωστόσο, οι υψηλές προσδοκίες μπορούν να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: μπορούν να μας παρακινήσουν, αλλά και να μας κάνουν υπερβολικούς, προκαλώντας εορτασμούς και θριάμβους, στερώντας μας τις φυσικές ενισχύσεις που προέρχονται από αυτά που επιτυγχάνουμε. Μπορούμε λοιπόν να αναρωτηθούμε, τι μπορώ να κάνω αν οι προσδοκίες μου είναι πολύ υψηλές και μου στήνουν παγίδες; Γνωρίστε τις δυνατότητες και τους περιορισμούς σας για να τους κάνετε συμμάχους. Να γνωρίζετε ότι όλοι έχουμε δυνατά και αδύνατα σημεία και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Απορρίψτε αυτές τις κορδέλες που τώρα, με τους πόρους που έχετε, δεν θα μπορείτε να φτάσετε: θα αποφύγετε μεγάλη φθορά με τη μορφή απογοήτευσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε φιλόδοξοι. Το σημαντικό είναι ότι δεν χάνουμε ισορροπία. Ότι δεν υπερβαίνουμε τα όρια ή ότι δεν ισορροπούν με άλλους πιο προσιτούς στόχους ή σκοπούς. Από την άλλη πλευρά, όταν θέλουμε να επιτύχουμε αυτό που ελπίζουμε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ας σκεφτούμε, είναι πραγματικά ρεαλιστικές οι προσδοκίες μου; Είναι οι στόχοι μου τόσο υψηλοί που με εμποδίζουν να απολαμβάνω τα μικρά πράγματα στη μέρα μου;

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here