Κορωνοϊός Ορμόνες: Χαμηλή τεστοστερόνη σε άνδρες που συνδέεται με πιο σοβαρή COVID-19


Κορωνοϊός Ορμόνες: Στις γυναίκες, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της COVID-19 και των επιπέδων οποιασδήποτε από τις ορμόνες που μετρήθηκαν. Άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρή COVID-19, σύμφωνα με μια μικρή νέα μελέτη. Προηγούμενες αναλύσεις διαπίστωσαν ότι οι άνδρες τείνουν να αναπτύξουν πιο σοβαρή COVID-19 σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά δεν ήταν σαφές γιατί. Κατά μέσον όρο, οι άνδρες παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ό, τι οι γυναίκες.

Μια θεωρία έκρινε ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρή covid-19 στους άνδρες από τις γυναίκες,  σύμφωνα με δήλωση. Αλλά τα ευρήματα της νέας μελέτης αντικρούουν αυτήν την υπόθεση. Για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της τεστοστερόνης και της σοβαρότητας της COVID-19, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα αίματος από 90 άνδρες και 62 γυναίκες που επισκέφτηκαν το Barnes-Jewish Hospital στο St. Louis με συμπτώματα COVID-19 και που στη συνέχεια θετικά για τον ιό.

Από αυτούς τους ασθενείς, 143 εισήχθησαν στο νοσοκομείο. οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους ασθενείς που εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται την τρίτη, έβδομη, 14η και 28η ημέρα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης των ασθενών, μια μορφή οιστρογόνου γνωστή ως οιστραδιόλη και μια αυξητική ορμόνη γνωστή ως ινσουλίνη-αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1).

Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Στις γυναίκες, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της COVID-19 και των επιπέδων οποιασδήποτε από τις ορμόνες που μετρήθηκαν.

Στους άνδρες, τα επίπεδα IGF-1 και οιστρογόνου δεν προέβλεπαν τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο, οι άνδρες με σοβαρή COVID-19 είχαν μέσο επίπεδο τεστοστερόνης 52 νανογραμμάρια ανά δεκαδικό (250 νανογραμμάρια ανά δεκαλίτρο ή λιγότερο θεωρείται χαμηλή τεστοστερόνη σε ενήλικες άνδρες), ενώ εκείνοι με λιγότερο σοβαρή νόσο είχαν κατά μέσο όρο 151 νανογραμμάρια ανά δεκαδικό τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές έλεγξαν για άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου σοβαρής COVID-19 όπως ηλικία, ΔΜΣ, συννοσηρότητες, κάπνισμα και φυλή. (Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες συνδέονται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης).

Την τρίτη ημέρα νοσηλείας, το μέσο επίπεδο τεστοστερόνης ανδρών με σοβαρή COVID-19 είχε μειωθεί στα 19 νανογραμμάρια ανά δεκαδικό.

Συνολικά 37 από τους εισαγόμενους ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης (25 ήταν άνδρες).

Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

“Αυτοί οι άνδρες με COVID-19 που δεν ήταν σοβαρά άρρωστοι αρχικά, αλλά είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ήταν πιθανό να χρειαστούν εντατική φροντίδα ή διασωλήνωση τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Sandeep Dhindsa, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο Saint Louis , είπε στη δήλωση.

«Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φάνηκαν να προβλέπουν ποιοι ασθενείς ήταν πιθανό να αρρωστήσουν τις επόμενες ημέρες».

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι, σε άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ενεργοποιήθηκαν ορισμένα γονίδια που διευκόλυναν τη χρήση της ορμόνης από τον οργανισμό. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της προσαρμογής για το σώμα και τη σοβαρότητα της νόσου, σύμφωνα με τη δήλωση.

Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται λόγω σοβαρής COVID-19 ή εάν τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης προκαλούν αρχικά πιο σοβαρή COVID-19, έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι γιατροί δεν είχαν μετρήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε αυτούς τους ασθενείς πριν από την ασθένειά τους. Είναι πιθανό ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης τους είχαν ήδη μειωθεί τη στιγμή που έφτασαν στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19, έγραψαν οι συγγραφείς.

Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι οι άνδρες που ανέπτυξαν σοβαρή COVID-19 να είχαν χαμηλότερα από τον μέσο όρο επίπεδα τεστοστερόνης πριν από την ασθένειά τους, το οποίο μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη μυϊκή μάζα και δύναμη και, συνεπώς, χαμηλότερη ικανότητα πνευμόνων και υψηλότερο κίνδυνο να απαιτούν αερισμό, αυτοί έγραψαν.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι «πρέπει να ασκείται προσοχή» με θεραπείες ορμονικής θεραπείας που μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης ή αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων για άνδρες με COVID-19, έγραψαν οι συγγραφείς.

Τώρα ελπίζουν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των ορμονών του φύλου και των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε άτομα που αναπτύσσουν παρατεταμένα συμπτώματα της COVID-19, επίσης γνωστής ως «μακράw COVID-19», σύμφωνα με τη δήλωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ