Αντισηπτικό Χεριών: Η πανάρχαια τουρκική μέθοδος καθαρισμού

Καθώς τα εμπορικά απολυμαντικά χεριών εξαντλούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι άνθρωποι στην Τουρκία στρέφονται σε ένα παραδοσιακό, αρωματικό άρωμα που έχει εντελώς νέα σημασία εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού: η κολόνια.

Με την έννοια της «κολόνιας», το kolonya είναι ένα πολύτιμο σύμβολο της τουρκικής φιλοξενίας και υγείας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και συχνά περιγράφεται ως το εθνικό άρωμα της Τουρκίας. Παραδοσιακά, αυτό το άρωμα με γλυκό άρωμα φτιαγμένο με άνθη σύκων, γιασεμί, τριαντάφυλλο ή εσπεριδοειδή ψεκάζεται στα χέρια των επισκεπτών καθώς μπαίνουν σε σπίτια, ξενοδοχεία και νοσοκομεία. όταν τελειώνουν τα γεύματα σε εστιατόρια. ή καθώς μαζεύονται για θρησκευτικές υπηρεσίες. Αλλά σε αντίθεση με άλλα φυσικά αρώματα, η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη με βάση την αιθανόλη μπορεί να σκοτώσει περισσότερο από το 80% των μικροβίων και να δρα ως αποτελεσματικό απολυμαντικό χεριών.

Έτσι, όταν ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας υπερασπίστηκε την ικανότητα της kolonya να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό στις 11 Μαρτίου, όχι μόνο ενέπνευσε ένα κύμα προσοχής των εθνικών μέσων ενημέρωσης για τις αντι-Covid-19 δυνάμεις της κολόνιας, αλλά επίσης προκάλεσε ουρές που εκτείνονται σχεδόν 100 μέτρα να σχηματιστούν γρήγορα σε καταστήματα σε όλη την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση κορωνοϊού της Τουρκίας στα μέσα Μαρτίου, ορισμένοι από τους κύριους παραγωγούς κολονιάς της χώρας έχουν δηλώσει ότι οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά πέντε φορές.

«Η κολόνια είναι αποτελεσματική στην προστασία από τον κορωνοϊό, επειδή όταν περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ, διαλύει το σκληρό κέλυφος του ιού», δήλωσε ο Δρ Hatira Topaklı, οικογενειακός γιατρός στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος εξήγησε ότι τα περισσότερα προϊόντα kolonya περιέχουν 80% αλκοόλ. Ο Topaklı σημειώνει επίσης ότι τα εμπορικά απολυμαντικά δεν είναι τόσο κοινά στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες. «Η κολόνια είναι επίσης αποτελεσματική επειδή είναι κάτι που ήδη έχουν πολλοί άνθρωποι και είναι μέρος των καθημερινών τους ρουτίνων. Δεν χρειάζεται να μάθουν έναν νέο τρόπο για να προστατευθούν από αυτόν τον ιό. “

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here