Μελέτη Κορωνοϊός: Αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων λόγω μειωμένων τεστ εν μέσω πανδημίας


Μελέτη Κορωνοϊός: Η μείωση των δοκιμών σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) μεταξύ ανδρών και γυναικών στους πρώτους μήνες της πανδημίας μπορεί να μεταφραστεί σε μελλοντική αύξηση σε νέες περιπτώσεις, ανέφεραν ερευνητές.Μια μελέτη που διεξήχθη από το Penn State και το Quest Diagnostics εξέτασε περισσότερα από 18 εκατομμύρια αποτελέσματα τεστ STI από ασθενείς ηλικίας 14-49 ετών από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 και διαπίστωσε ότι τα άτομα με κίνδυνο και τα ασυμπτωματικά άτομα ενδέχεται να μην έχουν λάβει έγκαιρες δοκιμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα πιθανή άγνωστη εξάπλωση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου στο American Journal of Preventative Medicine, διαπίστωσε ότι ο έλεγχος και οι εξετάσεις STI για τους άνδρες μειώθηκαν κατά 63% κατά τη διάρκεια της μελετημένης χρονικής περιόδου και μειώθηκαν κατά 59% για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές επεσήμαναν εν μέρει τις κατευθυντήριες γραμμές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που συνιστούσαν τη διακοπή των τεστ ΣΜΝ εκτός από ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα, οι οποίες δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμένες περιπτώσεις ασυμπτωματικών λοιμώξεων, όπως η πλειονότητα των μολύνσεων από χλαμύδια και γονόρροια.

“Ο γρηγορότερος τρόπος για να εξαπλωθούν τα άτομα με ΣΜΝ είναι να μην ξέρουν ότι έχουν ένα”, δήλωσε ο Κέισι Πίντο, επίκουρος καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας στο Κολέγιο Ιατρικής του Penn State και ερευνητής στο Penn State Cancer Institute.

“Η αδυναμία ανίχνευσης ασυμπτωματικών περιπτώσεων θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα επόμενα χρόνια.” Τα στοιχεία έδειξαν ότι παρά την μείωση περίπου 60% στις δοκιμές ΣΜΝ στις αρχές Απριλίου, το ποσοστό θετικότητας τόσο για τις λοιμώξεις από χλαμύδια όσο και για τη γονόρροια αυξήθηκε.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τα πρώιμα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι συνέχισαν να είναι σεξουαλικά δραστήριοι με άλλους εκτός του νοικοκυριού τους παρά τις μειώσεις στον έλεγχο και τις δοκιμές. Τα δεδομένα έδειξαν περίπου 60% μείωση στις δοκιμές STI στις αρχές Απριλίου, αλλά αυξανόμενο ποσοστό θετικότητας τόσο για τα χλαμύδια όσο και για τη γονόρροια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μόλις οι δοκιμές επιστρέψουν σε προπανδημικά επίπεδα, αναμένουν να δουν μια αύξηση σε νέες λοιμώξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία όπως η υπογονιμότητα, η πυελική φλεγμονώδης νόσος ή ακόμη και άλλες ΣΜΝ.

“Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης πόρων για τη διαχείριση των ΣΜΝ ακόμη και εν μέσω μιας πανδημίας”, δήλωσε ο Πίντο.

“Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης σε αναδυόμενες κρίσεις και της συνέχισης της παροχής συνήθων υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας. Επιπλέον, οι προσπάθειες θεραπείας και επέμβασης ΣΜΝ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την κατανομή πόρων για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ