Μάτια Κόκκινα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ερυθρότητα των ματιών εμφανίζεται όταν τα αγγεία στα μάτια σας διογκωθούν ή ερεθιστούν. Η ερυθρότητα του οφθαλμού μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία πολλών διαφορετικών προβλημάτων υγείας. Ενώ μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι καλοήθη, άλλα είναι σοβαρά και απαιτούν επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η ερυθρότητα των ματιών σας μπορεί να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, τα πιο σοβαρά προβλήματα των ματιών συμβαίνουν όταν έχετε ερυθρότητα μαζί με πόνο ή αλλαγές στην όρασή σας.

Η πιο συνηθισμένη αιτία ερυθρότητας των ματιών είναι τα φλεγμονώδη αγγεία στην επιφάνεια του ματιού.

Ερεθιστικά

Διάφορα ερεθιστικά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των αγγείων στο μάτι, όπως: ξηρός αέρας, έκθεση στον ήλιο, σκόνη, αλλεργικές αντιδράσεις, κρυολογήματα, βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ιλαρά, βήχας. Η όραση ή ο βήχας μπορεί να προκαλέσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση γνωστή ως αιμορραγία υποεπιπεφυκίτιδας. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να εμφανιστεί κηλίδα αίματος στο ένα μάτι. Η κατάσταση μπορεί να φαίνεται σοβαρή. Ωστόσο, εάν δεν συνοδεύεται από πόνο, συνήθως θα εκκαθαριστεί σε 7 έως 10 ημέρες.

Λοιμώξεις των ματιών

Οι πιο σοβαρές αιτίες ερυθρότητας των ματιών περιλαμβάνουν λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικές δομές του ματιού και συνήθως προκαλούν πρόσθετα συμπτώματα όπως πόνο, εκκρίσεις ή αλλαγές στην όρασή σας. Λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα των ματιών περιλαμβάνουν: φλεγμονή των θυλάκων των βλεφαρίδων, που ονομάζεται βλεφαρίτιδα, φλεγμονή της μεμβράνης που καλύπτει το μάτι, που ονομάζεται επιπεφυκίτιδα, έλκη που καλύπτουν το μάτι, που ονομάζονται έλκη του κερατοειδούς, φλεγμονή του ραγοειδούς, που ονομάζεται ραγοειδίτιδα.

Άλλες αιτίες

Άλλες αιτίες ερυθρότητας των ματιών περιλαμβάνουν: τραύμα στο μάτι, μια ταχεία αύξηση της πίεσης των ματιών που οδηγεί σε πόνο, που ονομάζεται οξύ γλαύκωμα, γρατσουνιές του κερατοειδούς που προκαλούνται από ερεθιστικά ή υπερβολική χρήση φακών επαφής, φλεγμονή του λευκού μέρους του ματιού, που ονομάζεται σκληρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA), χρήση μαριχουάνας.

Εάν η ερυθρότητα των ματιών σας προκαλείται από ιατρική κατάσταση όπως επιπεφυκίτιδα ή βλεφαρίτιδα, μπορεί να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας στο σπίτι. Οι θερμές κομπρέσες στο μάτι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων αυτών των καταστάσεων. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι συχνά πλένετε τα χέρια σας, αποφεύγετε να φοράτε μακιγιάζ ή επαφές και να μην αγγίζετε τα μάτια.

Εάν η ερυθρότητα των ματιών σας συνοδεύεται από πόνο ή αλλαγές στην όραση, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για θεραπεία. Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, τις τρέχουσες συνθήκες υγείας σας και τα προβλήματα που μπορεί να έχουν προκαλέσει ερεθισμό στο μάτι σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει τα μάτια σας και να χρησιμοποιήσει διάλυμα αλατόνερου.

Ανάλογα με τη διάγνωσή σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία που βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει αντιβιοτικά, οφθαλμικές σταγόνες και φροντίδα στο σπίτι όπως περιγράφεται παραπάνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το μάτι είναι πολύ ερεθισμένο, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να φορέσετε ένα έμπλαστρο για να περιορίσετε την έκθεση στο φως και να βοηθήσετε το μάτι σας να επουλωθεί.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here