Ρυτίδες: Γιατί εμφανίζονται πτυχώσεις στο δέρμα

Οι πρώτες ρυτίδες τείνουν να εμφανίζονται στο πρόσωπο ενός ατόμου σε περιοχές όπου το δέρμα αναδιπλώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια των εκφράσεων του προσώπου. Αναπτύσσονται λόγω του ότι το δέρμα γίνεται λεπτότερο και λιγότερο ελαστικό με την πάροδο του χρόνου.

Οι ρυτίδες τείνουν επίσης να εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που δέχονται μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια.

Οι ρυτίδες είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης και επηρεάζουν τον καθένα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αντιπαθούν την εμφάνιση ρυτίδων, με αποτέλεσμα, η αγορά αντιγήρανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να υπολογίζεται πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι ρυτίδες είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το δέρμα τους γίνεται λεπτότερο, ξηρότερο και λιγότερο ελαστικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ικανό να προστατευθεί από ζημιές. Αυτό οδηγεί σε ρυτίδες, τσακίσεις και γραμμές στο δέρμα.

Οι εκφράσεις του προσώπου, όπως το χαμόγελο, το συνοφρύωμα ή ο στραβισμός, οδηγούν στην ανάπτυξη λεπτών γραμμών και ρυτίδων σε νεαρή ηλικία. Αυτές οι γραμμές βαθαίνουν καθώς το άτομο μεγαλώνει.

Οι ρυτίδες επηρεάζουν διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τόνους δέρματος λόγω δομικών και λειτουργικών διαφορών στο δέρμα. Η έρευνα δείχνει ότι το συμπαγές χόριο είναι παχύτερο στο δέρμα των μαύρων και των Ασιατών, το οποίο πιθανώς προστατεύει από τις ρυτίδες του προσώπου.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη των ρυτίδων, όπως:

  • έκθεση στον ήλιο
  • κάπνισμα
  • αφυδάτωση
  • μερικά φάρμακα
  • περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες

Η έκθεση σε υπεριώδες φως (UV) από ηλιοθεραπεία, μαυρίσματα και υπαίθρια αθλήματα αυξάνει την ανάπτυξη ρυτίδων.

Τέλος, το υπεριώδες φως διασπά τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα. Αυτές οι ίνες σχηματίζουν τον συνδετικό ιστό που υποστηρίζει το δέρμα. Καθώς αυτό το στρώμα διαλύεται, το δέρμα γίνεται πιο αδύναμο και λιγότερο εύκαμπτο. Το δέρμα αρχίζει να γερνά και εμφανίζονται ρυτίδες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here