Koνγκό: Συναγερμός για νέα έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο- Χιλιάδες άνθρωποι εκκενώνουν την Γκόμα


Εκκενώνεται εκ νέου μέρος της πόλης Γκόμας στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή. Περισσότεροι απο 20 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι απο την προηγούμενη έκρηξη ηφαιστείου, ενώ δεκάδες παραμένουν αγνοούμενοι. 

Οι αρχές στην Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, διέταξαν σήμερα το πρωί να εκκενωθεί τμήμα της πόλης εξαιτίας του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, προκαλώντας αμέσως την έξοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν μπορεί επί του παρόντος να αποκλειστεί έκρηξη στο έδαφος ή στον πυθμένα της λίμνης (σ.σ. Κίβου), που θα μπορούσε να γίνει έπειτα από ελάχιστες προειδοποιητικές ενδείξεις, ακόμη και χωρίς καμία προειδοποιητική ένδειξη», δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο στρατιωτικής κυβερνήτης της περιφέρειας, ο στρατηγός Κονστάν Ντιμά, αναφερόμενος ονομαστικά σε δέκα συνοικίες της πόλης που κινδυνεύουν.

Τη δήλωσή του ακολούθησε η άμεση εγκατάλειψή τους από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους τους προς τα νοτιοδυτικά, προς την περιοχή Μασίσι και προς τα σύνορα με τη Ρουάντα, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη στο Νιραγκόνγκο το Σάββατο.

Από το Σάββατο ως το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν στην περιοχή «πάνω από 269» σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο της Γκόμας, και οι σεισμοί συνεχίζονταν χθες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 40.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι μετά την προηγούμενη έκρηξη. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου Νιραγκόνγκο το 2002 είχε προκαλέσει 250 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ