ΟΗΕ: Οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου


Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει λάβει αποδεικτικά στοιχεία ότι τα κτίρια που τέθηκαν στο στόχαστρο χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς.

“Αν αποδειχθεί πως οι άμαχοι και οι πολιτικοί στόχοι επλήγησαν αδιακρίτως και δυσανάλογα, η επίθεση αυτή μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου”, δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, η τέταρτη από το 2008, ξέσπασε στις 10 Μαΐου με την εκτόξευση από τη Χαμάς ομοβροντίας ρουκετών προς το Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στη διάρκεια πολυήμερων συγκρούσεων με τον ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τζαμιών, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λόγω της απειλής για έξωση παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος Ισραηλινών εποίκων.

“Αυτή η κλιμάκωση συνδέεται απευθείας με τις διαδηλώσεις και την αυστηρή απόκριση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, κατ΄αρχάς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη συνέχεια στο σύνολο των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και στο Ισραήλ”, υπογράμμισε η Μπατσελέτ.

Η ίδια είπε πως τα πυρά ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς “είναι τυφλά και δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, και η χρήση τους συνιστά ως εκ τούτου πρόδηλη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Σε ό,τι αφορά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, είπε η Μπατσελέτ, προκάλεσαν “πολλούς θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των αμάχων” και προξένησαν καταστροφές και ζημιές σε μεγάλη κλίμακα σε περιουσίες.

Πρόκειται κυρίως για “κυβερνητικά κτίρια, σπίτια και κτίρια κατοικιών, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιατρικές εγκαταστάσεις, γραφεία μέσων μαζικής ενημέρωσης και δρόμους που επιτρέπουν στους αμάχους να έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία”, συνέχισε.

Και, “παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα από τα κτίρια αυτά στέγαζαν ένοπλες οργανώσεις ή χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν έχουμε δει αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο”.

Η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε επίσης πως το γεγονός της εγκατάστασης στρατιωτικών μέσων σε πυκνοκατοικημένες ζώνες αμάχων ή της πραγματοποίησης επιθέσεων από αυτές συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 66 παιδιά και μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στο Ισραήλ, τα πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα κόστισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης, σύμφωνα με την αστυνομία.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες και τους κατοίκους του. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι έχουν κι αυτοί δικαιώματα. Τα ίδια δικαιώματα”, επέμεινε η Μπατσελέτ.

Τέλος, ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές “να βάλουν αμέσως τέλος στη διαδικασία εξώσεων” παλαιστινιακών οικογενειών, “σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ με βάση το διεθνές δίκαιο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ