Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 27 Μαΐου

Η 27η Μαΐου 2021 είναι κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο η 147η ημέρα του έτους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Ελλαδίου και Θεράποντος και του Οσίου Ιωάννου ομολογητού του Ρώσου του εν Νέω Προκοπίω Ευβοίας.

Σήμερα, Πέμπτη 27 Μαΐου τιμάται επίσης η μνήμη των Μαρτύρων Ρανούλφου, Αλυπίου και Ευβιότου ή Ευσεβιώτου, της Ιουλιανής και Παύλου, της Μάρτυρος Ρεστιτούτης και της συνοδείας αυτής, του Ιουλίου του Στρατηλάτου, των Οσίων Λαζάρου, Ευτροπίου, Ηλία, Βασιλείου, Μιχαήλ, Ματθαίου, της Οσίας Μελανίας, του Βεδέα του Ομολογητού, των Οσίων Θεράποντος της Λευκής Λίμνης και Θεράποντος Μόνζας και του Φιλίππου Α’ Μητροπολίτου Μόσχας.

Επίσης, τιμάται η ανακομιδή λειψάνων των Αγίων Μητροπολιτών Ιωνά, Φωτίου και Κυπριανού και η ανακομιδή λειψάνων του Οσίου Νείλου.
Την 27η Μαΐου εορτάζουν τα εξής ονόματα:
  • Αλύπιος, Αλυπία
  • Θεράπων

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος (ουκρανικά: Йоан Руський‎, 1690, Ουκρανία – 27 Μαΐου 1730, Προκόπι Καππαδοκίας) είναι Άγιος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Ως αιχμάλωτος πολέμου αρχικά και έπειτα δούλος τούρκου Αγά, έγινε γνωστός για την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη και την ακλόνητη πίστη του. Το ιερό σκήνωμά του παραμένει άφθαρτο στο Προκόπι Εύβοιας και ο ίδιος είναι θαυματουργός, με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην ίαση ασθενών.

Υμνολογία

Απολυτίκιο (Ἦχος δ’)
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρός οὐρανίους μονάς,
τηρεῖ και μετά θάνατον ἀδιαλώβητον το σκῆνός σου ὅσιε.
Σύ γάρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης,
ἔνθα καί ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη.
Αὐτόν οὖν ἱκέτευε,
σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ