Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου: Είναι αναγκαία για εμάς η πρόσβαση στη θάλασσα!


Τα ζητήματα προσβασιμότητας αναδεικνύει το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας που δραστηριοποιείται στη Χίο, εν’ όψει της 30ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, με τον Πρόεδρό του, Σταμάτη Κλουμάση, να αναφέρει στο Ράδιο “Α” ότι εκτός από τα  κτήρια και τους δημόσιους χώρους, προέχει αυτή την περίοδο η πρόσβασή τους στη θάλασσα, που λειτουργεί και ως θεραπευτικό μέσο.

Έχοντας το προηγούμενο διάστημα σημαντική υστέρηση στην εκγύμνασή τους, λόγω των περιορισμών που είχαν τεθεί εξαιτίας του κορωνοϊού – κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο, διακοπή ακόμη και στις φυσικοθεραπείες τους, εκείνο που επεσήμανε ο κος Κλουμάσης είναι ότι ο Δήμος θα έπρεπε νωρίτερα να ενεργήσει για την τοποθέτηση του seatrac στη Δασκαλόπετρα, όπως και για την εξασφάλιση πρόσβασης των ΑμεΑ και σε άλλες παραλίες.

Μάλιστα γι’ αυτό το θέμα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Σωματείο τους έχει στείλει σχετικό έγγραφο αίτημα.

Θυμίζουμε ότι φέτος, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας  θα φωτιστεί το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου και η νότια πλευρά του λιμένα Χίου με το πορτοκαλί χρώμα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ενώ στις 7 μ.μ. της Κυριακής έξω από το Ομήρειο μέλη του Σωματείου, τηρώντας τα μέτρα, λόγω covid, θα ενημερώσουν πολίτες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και στη συνέχεια εκφύλιση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπου καταστρέφεται η μυελίνη, το λιπίδιο που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, και οδηγεί τον πάσχοντα βαθμιαία σε αναπηρία. Πάσχουν περίπου 2.500.000 άτομα παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται σε 21.000 άτομα χωρίς να υπάρχει επίσημη καταγραφή. Η πάθηση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με τα εμφανή και αφανή συμπτώματά της. Είναι προς το παρόν άγνωστη η αιτία στην οποία οφείλεται αλλά πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου όπως ιογενείς λοιμώξεις, περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα ούτε κλασική κληρονομική πάθηση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ