Τουρκία: Απαγορεύει την είσοδο Βρετανών στη χώρα λόγω του μεταλλαγμένου ιού

Η Τουρκία απαγόρευσε στους Βρετανούς υπηκόους να εισέρχονται στη χώρα, αφότου εντόπισε 15 κρούσματα της νέας και πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα είπε ότι οι 15 επιβάτες έχουν απομονωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα με τα οποία είχαν επαφή. Κανένα άλλο κρούσμα της μετάλλαξης Covid-19 δεν έχει ανιχνευτεί κατά τους τακτικούς ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο Κότσα, σε μια ανακοίνωση. «Η είσοδος στην Τουρκία από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσωρινά ανασταλεί».

Υπενθυμίζεται ότι ένα νέο και πιο μολυσματικό στέλεχος του νέου ιού SARS-CoV-2 εντοπίστηκε στην Αγγλία την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Με λοιμώδη, ο ιός εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα, αν και το νέο στέλεχος φαίνεται να προκαλεί χειρότερα συμπτώματα.

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και o SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 4.000 μεταλλάξεις μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες δεν έχουν σημασία. Η αγγλική μετάλλαξη, ωστόσο, έχει μεγάλη κλινική σημασία.

Παρόλο που μόλις έγινε πρωτοσέλιδο προς το τέλος Δεκεμβρίου 2020, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού φαίνεται να υπάρχει από το Νοέμβριο, ειδικά στη νοτιοανατολική Αγγλία και στην περιοχή του Λονδίνου. Το σημείο προέλευσης, ή τουλάχιστον όπου εντοπίστηκε η πρώτη περίπτωση, φαίνεται να είναι η κομητεία του Κεντ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο ιός υπήρξε υπεύθυνος για το 60% περίπου όλων των πρόσφατων λοιμώξεων σε αυτές τις περιοχές. Αυτή είναι η παραλλαγή VOC 202012/01. Εδώ το «VOC» αντιπροσωπεύει το «Variant of Concern» και οι αριθμοί δείχνουν την ημερομηνία – Δεκέμβριος 2020.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here