Παχυσαρκία φλεγμονή: Πώς εμπλέκονται τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων

Παχυσαρκία φλεγμονή: Όταν τα λιποκύτταρα στο σώμα γεμίζουν με υπερβολικό λίπος, ο γύρω ιστός γίνεται φλεγμονή. Αυτή η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου είναι ένας από τους κινητήριους παράγοντες πίσω από πολλές από τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Τώρα, οι επιστήμονες της Νοτιοδυτικής UT ανακάλυψαν έναν τύπο κυττάρου που είναι υπεύθυνο, τουλάχιστον σε ποντίκια, για την πρόκληση αυτής της φλεγμονής στον λιπώδη ιστό. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Metabolism , θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε νέους τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

«Η φλεγμονή του λίπους κυττάρων σε παχύσαρκα άτομα που συνδέεται με πολλά από τα συνοδά νοσήματα που συνδέουμε με το υπερβολικό βάρος, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, και τη μόλυνση», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Rana Gupta, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας. “Αναγνωρίζοντας αυτά τα κύτταρα, κάναμε ένα βήμα προς την κατανόηση ορισμένων από τα αρχικά συμβάντα που συμβάλλουν σε αυτήν τη φλεγμονή.”

Όταν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζεται, οι υπερβολικές θερμίδες αποθηκεύονται με τη μορφή τριγλυκεριδίων μέσα στον λιπώδη ιστό, επίσης γνωστό ως λευκός λιπώδης ιστός (WAT). Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι σε παχύσαρκους ανθρώπους, το WAT γίνεται υπερβολικά καταπονημένο, τα λιποκύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν και τα ανοσοκύτταρα ενεργοποιούνται. Αλλά ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτή η φλεγμονή δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στα μόρια σηματοδότησης που παράγονται από τα λιπώδη κύτταρα ή τα ανοσοκύτταρα στο WAT που μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή, η ομάδα του Gupta υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση. Αντίθετα, επικεντρώθηκαν στα αγγεία που μεταφέρουν αίμα – καθώς και ανοσοκύτταρα και φλεγμονώδη μόρια – στο WAT.

Το 2018, ο Gupta και οι συνάδελφοί του εντόπισαν έναν νέο τύπο κυττάρων που επικαλύπτει αυτά τα αιμοφόρα αγγεία σε ποντίκια – ένα προγονικό κύτταρο λιπώδους (APC) ή ένα πρόδρομο κύτταρο που συνεχίζει να δημιουργεί ώριμα λιπώδη κύτταρα. Αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα APC, τα νέα κύτταρα – που ονομάστηκαν ινωδοφλεγμονώδεις πρόγονοι ή FIPs – παρήγαγαν σήματα που ενθάρρυναν τη φλεγμονή. Στη νέα εργασία, οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά τον ρόλο των FIP στη διαμεσολάβηση της φλεγμονής.

 

Μέσα σε μια μόνο ημέρα μετά τη μετάβαση νεαρών αρσενικών ποντικών σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά , ο Gupta και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι τα FIP αύξησαν γρήγορα τον αριθμό των φλεγμονωδών μορίων που παράγονται. Μετά από 28 ημέρες σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, διαπίστωσαν σημαντική αύξηση του ποσοστού των FIP σε σύγκριση με άλλα APC. “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι αυτά τα κύτταρα παίζουν πολύ ενεργό, πρώιμο ρόλο στο να είναι πύλες φλεγμονής στον λιπώδη ιστό”, λέει ο Gupta.

Για να δείξει ότι η αύξηση του αριθμού και της δραστηριότητας των FIP δεν ήταν απλώς μια παρενέργεια των ήδη φλεγμονωδών λιπαρών κυττάρων, η ομάδα αφαίρεσε ένα βασικό γονίδιο ανοσοποιητικής σηματοδότησης, το Tlr4, από τα FIP σε μερικά ποντίκια. Μετά από πέντε μήνες σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα ποντίκια που είχαν έλλειψη Tlr4 είχαν αποκτήσει εξίσου βάρος και εξίσου λίπος, όπως και άλλα ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αλλά τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια – με FIP που δεν μπορούσαν πλέον να παράγουν τα ίδια σήματα – δεν είχαν πλέον υψηλά επίπεδα φλεγμονής. Αντ ‘αυτού, τα επίπεδα των φλεγμονωδών μορίων στο WAT τους ήταν πιο κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε ποντίκια σε δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Ο Gupta και οι συνάδελφοί του συνέχισαν να δείχνουν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα ενός σχετικού μορίου σηματοδότησης, ZFP423, στα FIPs μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη φλεγμονή στα λιπώδη κύτταρα ποντικού . Τα ευρήματα δείχνουν πιθανές οδούς για να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας σε άτομα με παχυσαρκία.

“Φαίνεται ότι το ZFP423 θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό φρένο όσον αφορά την επιβράδυνση των φλεγμονωδών σημάτων σε αυτά τα κύτταρα”, λέει ο Gupta. “Φυσικά, μένει να δούμε αν αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ποντίκια .” Η ομάδα του Gupta σχεδιάζει μελλοντικά πειράματα για να κατανοήσει καλύτερα ποια πτυχή μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ξεκινά την αυξημένη φλεγμονώδη σηματοδότηση στα FIPs, καθώς και εάν τα αποτελέσματα ισχύουν για το ανθρώπινο λίπος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here